Marine Le Pen heeft het onlangs besloten en het partijbestuur is ermee akkoord gegaan: De pas 23-jarige geografiestudent Jordan Bardella zal de kandidatenlijst van de Rassemblement National (voorheen Front National) in de verkiezingen voor het Europees Parlement op 26 mei aanvoeren. 

De ervaren europarlementariër Nicolas Bay, die eveneens hoopte de lijst aan te mogen voeren, moet genoegen nemen met plaats zeven. Tegen hem en diverse van zijn collega’s loopt een proces van de EU vanwege oneigenlijk gebruik van fondsen. Verder staan er twee kandidaten op de lijst die een politieke loopbaan bij de centrumrechtse partij Les Républicains (voorheen UMP) achter de rug hebben. Zij behoorden tot de rechts-conservatieve Droite populaire-stroming binnen die partij. Het gaat onder andere om Thierry Mariani, die eerder onder andere opviel door zijn bezoek aan de Krim.

Met de nieuwe lijsttrekker presenteert de RN zich met een fris gezicht en iemand zonder smet. Tegelijk volgt de anti-establishmentpartij daarmee de tendens van de gevestigde partijen om een kaste van beroepspolitici te kweken die nooit een ander beroep beoefend heeft.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Saint Denis

De zoon van Italiaanse immigranten stamt uit een arbeidersklassegezin en groeide niet ver van Parjs in het department Seine-Saint-Denis op, waar etnische Fransen in de categorie onder de 18 jaar al in 2005 nog slechts 43 procent van de legale bevolking uitmaakten. Zijn moeder woont nog altijd in een sociale huurwoning in Saint Denis. In 2015 werd Bardella in het regionale parlement van île-de-France gekozen. Vervolgens werd hij in 2018 in het partijbestuur van het Front National gekozen en benoemd tot voorzitter van de jongerenorganisatie Génération Nation. Na de nederlaag van Le Pen in de presidentsverkiezingen werd hij officiële partijwoordvoerder. Sindsdien bewijst hij zich in de omgang met de media als soepel en getalenteerd.

Jonge generatie

Wat Jean Messiha, lid van het partijbestuur van de RN, betreft, is dit echter niet de hoofdreden voor Bardella’s lijsttrekkerschap. “Hij behoort tot de generatie die het sterkst lijdt onder de schade die de EU aanricht. Zijn generatie heeft het meest te maken met werkloosheid, gezondheidsproblemen en woningnood. Problemen die voortvloeien uit de politiek die de EU ons oplegt. Zijn generatie is getuige van de technocratisch-liberale, anti-nationale ontaarding van de EU.”

Marionet van Marine

Andere partijkaderleden zien Bardella echter als een marionet van Marine Le Pen in Brussel. Op alle grote campagne-activiteiten wordt hij dan ook door de partijleidster vergezeld. “Hij heeft geen visie op Europa. Hij heeft überhaupt geen visie. Hij is te jong om echte overtuigingen te hebben”, zo observeert een kaderlid besmuikt. Hij wijst er verder op dat de jonge kandidaat geen enkele ervaring heeft met hoe de EU-instellingen functioneren, noch met de veelal zeer technische Europese dossiers. Oud-partijleider Jean-Marie Le Pen deelt deze mening: “Hij is absoluut niet opgewassen tegen de afgevaardigden van de andere partijen.”

ENF-fractie

De peilingen wijzen er op dat de RN, mede door de zwakte van de andere partijen, in mei waarschijnlijk de grootste partij binnen de Franse afvaardiging naar het Europees Parlement wordt. Doordat de Italiaanse Lega naar verwachting echter nog groter wordt, blijft Bardella de eventuele vernedering vanwege zijn geringe leeftijd en ervaring gepasseerd te worden voor het voorzitterschap van de ENF-fractie mogelijk bespaard.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.