In 1144 geboren, groeide Willem de Maarschalk, de 1e graaf van Pembroke, tot een levende legende uit. Hij werd “de beste ridder ooit” genoemd en diende achtereenvolgens vijf koningen.

Een groot deel van zijn roem berustte op zijn vaardigheid in het zadel. Als zoon van John Fitz Gilbert, maarschalk aan het koninklijk hof, was hij van jongs af aan vertrouwd met paarden. Al jong blinkt hij uit als ruiter. Amper tot ridder geslagen, begint William Marshal aan riddertoernooien deel te nemen. Die vinden vooral in Normandië plaats. Hier weet hij door zijn successen een vermogen op te bouwen. De winnaar krijgt namelijk het paard van de verliezer en losgelden voor gevangengenomen ridders.

Pembroke Castle in het zuiden van Wales (foto: Athena Flickr)

Toernooien

De massabijeenkomsten – het lansentoernooi, man tegen man, is aanvankelijk nog niet in zwang – zijn in zekere zin geënsceneerde slagvelden. Voor de ridders vormen ze een goede training en voor de edelmannen een soort beurs waar ze goede strijders aan kunnen werven. Na ongeveer een jaar heeft William Marshal de reputatie verworven de beste krijger van zijn generatie te zijn.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


13e-eeuwse tekening van William Marshal die Baldwin Guisnes uit het zadel stoot.

Eleonore van Aquitanië

Zeer vaardig in het zwaardvechten, krijgt hij in 1168 samen met zijn oom Patrick van Salisbury de opdracht koningin Eleonore van Aquitanië, vrouw van Hendrik II van Engeland, op een reis te begeleiden. Bij een overval wordt zijn oom gedood. William Marshal slaagt er echter in de koningin te redden en naar het hof in Poitiers te brengen. Daarmee is de basis voor zijn legendarische reputatie gelegd.

Hendrik de Jongere

Beeltenis van Wiliam Marshal op zijn tombe in Temple Church, Londen

De koningin belast hem met de opleiding van haar 15-jarige zoon Hendrik (de Jongere). Zoals in die tijd gebruikelijk, trekt de jonge troonopvolger al snel met een gevolg van toernooi naar toernooi. Leider van de circa 200 goed betaalde krijgers is William Marshal, die tot de dood van Hendrik in 1183 deze positie behoudt.

Richard Leeuwenhart en Jan zonder Land

Marshal komt vervolgens in dienst van Hendrik II en later achtereenvolgens van zijn zonen Richard Leeuwenhart en Jan zonder Land. Tot slot dient hij Hendrik III. Nog op zijn zeventigste trekt hij succesvol ten strijde. De anglo-normannische ridder William Marshal, ook wel Guillaume le Maréchal, sterft op 14 mei 1219 in de leeftijd van 72 jaar.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.