Een overwinning van de AfD in de verkiezingen voor de landdag van Brandenburg is verhinderd door strategische stemmers. Hoewel de AfD aanzienlijke winst boekte en het nog iets beter deed dan in de peilingen, kozen veel politiek-correcte kiezers er op het laatste moment voor SPD te stemmen, om zo te voorkomen dat de AfD de grootste zou worden. 

De Duitse deelstaat Brandenburg is vanouds een SPD-bolwerk. Maar in de peilingen lagen de sociaaldemocraten in de afgelopen weken steeds nek aan nek met de AfD om de grootste partij te worden. Hoewel de AfD het met 23,5 procent van de stemmen nog iets beter deed dan in de peilingen, werd SPD toch de grootste.

Politiek-correcte kiezers van andere partijen kozen SPD om te voorkomen dat AfD grootste werd

De sociaaldemocraten verloren weliswaar 5,7 procentpunten ten opzichte van 2014, maar deden het met 26,2 procent beter dan in de peilingen, waar ze niet verder kwamen dan zo’n 22 procent. Andere politiek-correcte partijen als CDU, Die Linke en de Groenen deden het daarentegen juist enkele procentpunten slechter dan gepeild. Derhalve ligt het voor de hand dat een deel van de mensen die op die partijen hadden willen stemmen uit strategische overwegingen op de SPD hebben gestemd, namelijk om te zorgen dat die partij groter zou worden dan de AfD.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Zo behaalde de CDU slechts 15,6 procent, terwijl ze peilde op 16 à 18, behaalde Die Linke slechts 10,7 procent, terwijl ze peilde op 14 à 15 en behaalden de Groenen slechts 10,8 procent, terwijl ze peilden op 14 à 15. Verder haalden met zo’n vijf procent ook de BVB/Freie Wähler de kiesdrempel, terwijl de liberale FDP er met 4,1 procent onder bleef.

Deelstaatregering SPD en Linke verliest meerderheid

Het resultaat betekent dat de deelstaatregering van SPD en Die Linke geen meerderheid meer heeft. De Groenen kunnen deze echter aan een meerderheid helpen. Die uitkomst ligt voor de hand, aangezien voor een alternatieve coalitie van SPD en CDU ook nog een derde partij nodig is.

Ook in Saksen strategische stemmers voor CDU

In Saksen gebeurde zondag iets vergelijkbaars als in Brandenburg. Maar in dit geval werd de CDU, die zich in Saksen vanouds rechtser positioneert dan federaal, de grootste partij. De peilingen duidden in deze deelstaat in de laatste weken reeds aan dat de CDU de grootste partij zou blijven. Ook hier was het uiteindelijke resultaat voor die partij echter beter, doordat een deel van de kiezers van Die Linke, SPD, Groenen en FDP uit strategische overwegingen op de CDU stemden.

Duitse regering, media en filmindustrie slaan wild om zich heen

Grote winst voor AfD, maar uitgesloten van coalitie

Ook hier was het resultaat met 27,5 procent voor de AfD nog iets beter dan verwacht. In de peilingen stonden de nationaal-conservatieven de laatste weken immers op 24 à 25 procent. De AfD boekte een winst van maar liefst 17,8 procentpunten ten opzichte van 2014. De CDU verloor 7,3 procentpunten en de SPD 4,7. De coalitie van CDU en SPD verliest daarmee haar meerderheid in de landdag. Aangezien de CDU regeren met de AfD echter heeft uitgesloten, zullen de Groenen de huidige regering wel komen versterken.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.