Nadat op 22 februari de al 20 jaar regerende 82-jarige president van Algerije, Abdelaziz Bouteflika, zijn kandidatuur voor nog een termijn bekend maakte, lieten de protesten niet meer af. Dergelijke demonstraties waren er sinds de jaren ’90 niet meer geweest in het Noord-Afrikaanse land. 

Destijds had het land een tienjarige bloedige burgeroorlog tegen de radicale islamieten van het Heilsfront, met 200.000 doden, achter de rug. Bouteflika, die sinds 1999 regeerde, gold als redder van et land, omdat hij het met harde hand weer een zekere stabiliteit wist te verlenen. Hij zorgde ervoor dat Algerije als een van de weinige Arabische landen geen zogenaamde Arabische lente doormaakte.

Economisch bergafwaarts

Economisch gaat het door corruptie en nepotisme echter al jaren bergafwaarts. In 2012 had Algerije nog de op zeven na grootste valutareserves ter wereld. Sinds 2013 zijn deze reserves door de terugloop van de olie- en gasprijzen gehalveerd. De economische groei, die 2014 al gering was, ligt nu bij slechts 2,3 procent. Het begrotingstekort bedraagt 9,2 procent van het Bruto Binnenlands Product en de inflatie heeft de vijf procent bereikt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Veel Algerijnen verwijten de regering dan ook dat ze onder Bouteflika dringende problemen als werkloosheid, corruptie en armoede genegeerd heeft. Sinds een beroerte in 2013 zit Bouteflika in een rolstoel, kan hij amper nog spreken en moet hij geregeld naar Zwitserland voor medisch onderzoek.

Wekenlange protesten

Nu heeft hij na wekenlange protesten uit alle lagen van de bevolking, waarbij zich uiteindelijk ook het leger aansloot, zijn onmiddellijke terugtrekking uit de politiek aangekondigd. Maar daarmee is de rust nog niet weergekeerd. De voor 18 april geplande presidentsverkiezingen zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Algerije staat voor een moeilijke, politiek instabiele overgangsperiode. Instabiliteit kan tot machtsvacuüm leiden. In de islamitische wereld liggen organisaties als IS en Al Qaida steeds op de loer om juist daar op in te springen.

Marionet

In de laatste tijd was Bouteflika reeds een marionet geworden, een façade voor opportunistische zakenlieden, corrupte officieren, partijen en hun media. Deze machtsfactoren blijven aanwezig. Bovendien zijn Bouteflika’s tegenstanders niet per se beter. Dat maakte alleen de plundering van het historisch museum van Algiers door demonstranten enkele weken geleden al duidelijk.

Hervormingen

Algerije heeft ingrijpende hervormingen nodig, om te beginnen van de grondwet. De president moet eindelijk de middelen krijgen om leger en veiligheidsdiensten terug in hun hok te sturen. Deze hebben zich namelijk veelvuldig in politieke zaken gemengd, sinds het qua oppervlak grootste land van Afrika in 1962 onafhankelijk werd van Frankrijk. Ook het parlement moet ontbonden en opnieuw gekozen worden. Het is immers niet in staat geweest een overduidelijk niet meer capabele president naar de uitgang te dirigeren.

Er kan nog van alles gebeuren in Algerije. Maar alle Algerijnen bezweren geen terugval in het geweld van de jaren ’90 te willen. Sinds acht jaar kunnen ook de jonge Algerijnen aan buurland Libië zien wat dat tot gevolg kan hebben.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.