De Amerikaanse ambassadeur en een leidinggevende van USAID hebben in Jerevan gesproken met de Armeense premier. Naar eigen zeggen wil USAID programma’s uitvoeren in Armenië. Armenië geldt als bondgenoot van Rusland.

Ambassadeur Richard Mills en de nieuwe directeur voor Armenië van het United States Agency for International Development (USAID), Deborah Grieser, hebben vorige week een ontmoeting gehad met de Armeense premier Hovik Abrahamyan, zo meldt Asbarez. Mill benadrukte dat de bilaterale relaties tussen Armenië en de Verenigde Staten belangrijk zijn. Amerika wil de samenwerking op economisch gebied verdiepen. USAID wil daartoe projecten uitvoeren op het gebied van toerisme en landbouw.

Armenië geldt als bondgenoot van Rusland en maakt deel uit van de Euraziatische Economische Unie. Westerse diplomaten en lobbyisten proberen het land in de Zuid-Kaukasus echter al jaren warm te maken voor Euro-Atlantische integratie. Dat USAID juist op dit moment met het vooruitzicht van een zak geld aan komt zetten kan nauwelijks toeval zijn.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Eerder vorige week sprak de Russische president Vladimir Poetin in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe immers met de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en de Iraanse president Hassan Rohani over de mogelijkheden voor verdieping van samenwerking op economisch gebied. Het heeft er alle schijn van dat Rusland ook Azerbeidzjan als partner in de Euraziatische Economische Unie wil hebben. Dat ligt gevoelig in Armenië, vanwege de onenigheid tussen de beide landen over de regio Nagorno Karabach. Stabiliteit is een belangrijke voorwaarde voor het economisch tot bloei brengen van de regio. Daarvoor moet het recent weer opgelaaide conflict over Nagorno Karabach gedeëscaleerd en zo mogelijk opgelost worden.

De Amerikanen lijken nu echter het ongemak in Jerevan over de Russische avances naar Bakoe uit te willen buiten om Armenië los te weken van Rusland. De Amerikanen willen voorkomen dat Rusland de Zuid-Kaukasus en de aangrenzende delen van Voor-Azië kan consolideren en zijn daarom zeer actief in Georgië en toenemend ook in Armenië. Ook de poging tot een staatsgreep in Turkije kan in dit licht bezien worden; nu die mislukt is, wend Turkije zich echter weer toenemend tot Rusland. Wie dat gegeven voegt bij de reeds goede relaties van Rusland met Iran, en een blik op de kaart werpt, ziet dat zo een aaneengesloten Russische invloedssfeer in Voor-Azië kan ontstaan.

Al mag de naam USAID onschuldig voorkomen, de organisatie werkt al decennia nauw samen met de CIA, ten tijde van de Koude Oorlog, maar ook nadien. Zo meldt bijvoorbeeld het Britse dagblad The Guardian dat USAID betrokken was bij diverse revoluties of pogingen daartoe. Recent was USAID nog samen met George Soros’ Open Society Institute, het National Endowment for Democracy (NED) en het Project for the New American Century (PNAC) betrokken bij de organisatie en financiering van protesten in de Macedonische hoofdstad Skopje. Soros kon daarbij het zogeheten Centre for Applied Non-Violent Action and Strategies (CANVAS) als initiatiefnemer inzetten.

Uit Wikileaks-documenten blijkt dat CANVAS onder andere gefinancierd wordt door de Amerikaanse organisaties Freedom House, International Republican Institute (IRI), NED, Open Society Institute, United States Institute of Peace en USAID. Het Franse onderzoeksbureau Centre français de recherche sur le renseignement (CF2R) meldt, in het kader van onderzoek naar de krachten achter de zogenaamde Arabische Lente, dat voormalig CIA-directeur James Woolsey verantwoordelijk is voor de training van CANVAS-activisten. Overigens zijn er ook in Armenië reeds pogingen geweest een revolutie te ontketenen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.