Terwijl de verwachting is dat de Europese Commissie morgen bekend zal maken dat Letland per januari 2014 tot de euro toe kan treden, hebben partijen die tegen de toetreding tot de euro zijn, zondag de lokale verkiezingen in het Baltische staatje gewonnen.

Woensdag brengt de Europese Commissie rapport uit over de vraag of Letland aan alle voorwaarden voor toetreding tot de eurozone voldoet. Het begrotingstekort en de staatsschuld van Letland liggen ruimschoots onder de voorgeschreven maxima. De verwachting is dat het een positief rapport zal zijn en de Commissie bekend zal maken dat Letland per januari 2014 kan toetreden tot de Europese Unie. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zal een beoordeling van Letland geven, maar de beslissing ligt bij de Commissie. Eind juni zullen vervolgens de regeringsleiders hun goedkeuring moeten geven en het zal besproken worden in het Europees Parlement. In juli kan de Letse regering de zaak dan rond maken.

LVL-100

Intussen blijkt uit opiniepeilingen dat slechts rond de 30% van de bevolking achter toetreding tot de euro staat.  De stemming onder de bevolking was ook terug te zien in de lokale verkiezingen. ‘Eenheid’, de partij van premier Valdis Dombrovskis, en Zatlers Hervormingspartij, eveneens onderdeel van de coalitie, behaalden ondanks een dure campagne matige resultaten. Winst was er voor de oppositionele socialisten en de Unie van Groenen en Boeren, die beide tegen toetreding tot de euro zijn. Ook de nationaal-conservatieve Nationale Alliantie, die wel onderdeel uitmaakt van de coalitie maar in het parlement verdeeld stemde over toetreding tot de euro, boekte enige winst.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De regering is inmiddels dan ook een campagne gestart om meer Letten te overtuigen, alle zeilen worden bij gezet om in de loop van het jaar ten minste de helft van de bevolking achter toetreding van de euro te krijgen, zo stelde Dombrovskis. Van de andere Baltische staten is Estland sinds 2011 reeds lid van de eurozone, Litouwen treedt mogelijk in 2015 toe.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.