De perifere ligging van Portugal is er mede de reden van dat de politiek zich daar zo anders ontwikkelt. In het land aan de Atlantische kust van het Iberisch schiereiland bloeit het socialisme. Terwijl in de rest van Europa rechtse en nationalistische partijen opkomen, blijft Portugal een biotoop voor linkse politiek. In het bijzonder één man geniet bij de mensen groot vertrouwen: António Costa.

António Costa van de Partido Socialista (PS) won zondag met grote voorsprong de parlementsverkiezingen. Verbazingwekkend, want hij regeert al sinds 2015 met een door radicaal-links en de communisten gedoogde minderheidsregering. ‘Geringonça’, zeg maar ‘rammelbak’, noemen de Portugese dat wankele construct. Maar de constructie hield.

António Costa brak met bezuinigingsbeleid

De 58-jarige Costa heeft deels Indische wortels – zijn vader stamt uit de voormalige Portugese kolonie Goa aan de westkust van India. De partijen ter linkerzijde van de PS steunden Costa’s regering, omdat hij brak met het bezuinigingsbeleid van zijn liberaal-conservatieve ambtsvoorganger Pedro Passos Coelho van een centrumrechtse partij die verwarrend genoeg Partido Social Democrata heet. Dit bezuinigingsbeleid werd nodig nadat de EU en het Internationaal Monetair Fonds het land in  2011 met een pakket van 78 miljard euro voor een bankroet behoedden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Mário Centeno ‘Ronaldo van de financiën’

Costa, die van 2007 tot 2015 burgemeester van Lissabon was, slaagde erin de sociale bestedingen en publieke investeringen te verhogen, zonder daarbij tegen de richtlijnen uit Brussel in te gaan. Sindsdien doen de economie en met name de toeristensector het goed. De werkloosheid is in 15 jaar niet zo klein geweest.

Mede daarom loofde Wolfgang Schäuble de Portugese minister van Financiën Mário Centeno als “de Ronaldo van de financiën”. Als trainer van een nieuwe regering moet de jurist Costa nu een nieuw elftal opstellen. Links-buiten wil daarbij opnieuw aan zijn trekken komen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.