Arjen Lubach heeft in zijn gelijknamige zondagse televisieprogramma ook een duit in het zakje gedaan in het debat over Zwarte Piet. Met een lollige reset-knop en de suggestie dat hij de discussie tot zijn essentie zou terugbrengen.

Arjen Lubach veronachtzaamt echter een fundamentele regel in het publieke debat, namelijk dat je het argument van je opponent eerlijk weergeeft. Hij kan wel zeggen dat de Zwarte Piet-discussie niet draait om het gegeven dat Sinterklaas een kinderfeest is, maar de mensen die dat argument gebruiken, gebruiken het niet als argument voor Zwarte Piet, maar als argument tegen anti-Zwarte-Piet-demonstraties bij Sinterklaas-intochten. En dan is het terdege een pertinent argument.

Dat er nu mensen in Friesland de snelweg hebben geblokkeerd komt ook niet uit de lucht vallen. Het heeft er mee te maken dat al sinds 2013 iedere keer weer dit gedram over Zwarte Piet de kop opsteekt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Het gaat er niet om dat iemand zich gekwetst voelt, iedereen kan wel zeggen dat ie zich gekwetst voelt, als we dat tot criterium gaan maken is het hek van de dam. De voorstanders van Zwarte Piet-zoals-hij-is, hebben inmiddels genoegzaam aangegeven dat het niet om racisme gaat, dat een kleine groep verstokte activisten dat niet aan wil nemen, getuigt van een fundamenteel wantrouwen jegens Nederland en zijn tradities.

Het door de publieke intellectueel Doutzen Kroes aangehaalde Jamaica heeft er hoegenaamd niets mee te maken, maar van mij mogen de wantrouwige drammers op de boot die kant op gezet worden om er daar ieder jaar een boom over op te zetten, hebben ze ook geen last meer van ons “racisme”.

We kunnen er verder lang of kort over delibereren, maar kort is beter. Zwarte Piet blijft zwart, de meerderheid van de Nederlandse bevolking wil geen roetveeg- of regenboog-Piet of andere aberraties. Wen er maar aan.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.