Het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) is een radicaal-islamitische militie die sinds enkele jaren voor de rechten van de islamitische Rohingya strijdt. Aanvankelijk vond deze strijd in het overwegend boeddhistische Birma plaats. Maar na de vlucht van de Rohingya naar Bangladesh in 2017 zette het ARSA zijn strijd daar voort.

Ofschoon Bangladesh een voor negentig procent islamitisch land is. Het doel is een islamitische staat voor de Rohingya, om het even waar. Deskundigen schatten dat er zo’n 3.500 ARSA-strijders in de Rohingya-kampen in het zuiden van Bangladesh zijn.

Birmese leger sloeg hard terug na aanvallen door ARSA

In augustus 2017 overvielen ARSA-strijders tientallen politie- en legerposten in de Birmese provincie Rakhine, waarbij enkele tientallen politieagenten en militairen sneuvelden. Dit ARSA-offensief liet het al jaren broeiende etnisch-religieuze conflict tussen de verschillende bevolkingsgroepen escaleren. Het Birmese leger trad aansluitend met nietsontziende hardheid tegen de gehele Rohingya-bevolking op. 700.000 Rohingya vluchtten naar Bangladesh. In de media was destijds sprake van 1,2 miljoen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


In Bangladesh ontstonden in snel tempo kampen

De Birmese regering zag de Rohingya als vreemdelingen. En aangezien ze Bengalen zijn, beheersen ze ook de Bengaalse taal, die in Bangladesh en de Indiase provincie West-Bengalen gesproken wordt. In Bangladesh ontstonden in snel tempo tentdorpen. Daarvoor werden zelfs grote delen van een natuurreservaat voor olifanten gekapt. Bij elkaar vormen de Rohingya-kampen nabij de stad Cox’s Bazar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.

ARSA-strijders kwamen mee met vluchtelingen

Met de Rohingya-burgers kwamen echter ook de ARSA-strijders mee, wier aanvallen de oorzaak voor de wraakoefening van het Birmese leger en het op de vlucht slaan van de Rohingya waren. In de mainstream media kreeg echter vooral de Birmese regering de zwarte piet toegespeeld. Sommigen pleitten er zelfs voor om de Nobelprijs voor de Vrede die Aung San Suu Kyi ooit ontving in te trekken, omdat zij weigerde het optreden van het Birmese leger te veroordelen.

Terreurbewind ARSA-strijders in vluchtelingenkampen

Sinds twee jaar oefenen de ARSA-strijders bij gebrek aan andere mogelijkheden nu hun terreurbewind uit in de vluchtelingenkampen in Bangladesh. En dat zullen ze blijven doen totdat ze terug kunnen keren naar Birma, om hun terreur daar weer uit te breiden naar andersgelovige bevolkingsgroepen. In de kampen proberen de ARSA-strijders intussen hun radicale interpretatie van de islam op te leggen – desnoods met geweld.

Verscheidene hulpverleners spreken van bedreiging van vrouwen die het waagden voor een buitenlandse organisatie te werken en zich niet aan de strenge kledingvoorschriften hielden. Buitenlandse hulporganisaties die in de vluchtelingenkampen werken, werden zelf ook al doelwit van de ARSA-terreur. Het bevel over de milities berust bij leiders in Saoedi-Arabië hun training ontvingen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.