Sinds de spectaculaire opkomst van ‘Islamitische Staat’ (IS) en de liquidatie van Osama bin Laden is het door die laatste opgerichte terroristische netwerk Al Qaida wat op de achtergrond geraakt. Ten onrechte, zo stelt de islamoloog Behnam T. Said in zijn nieuwe boek over de geschiedenis van Al Qaida, dat bij zijn eerdere bestseller over IS aanknoopt. 

Said werkte eerder in Hamburg als analyst voor de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz en nu in de extremismepreventie. Net als in zijn boek over IS beschrijft de auteur eerst de ontwikkeling van de jihadistische organisatie van het eerste begin tot nu, waarbij hij zich in het geval van Al Qaida mede kan baseren op inmiddels vrij gegeven documenten die in Bin Lades huis in Pakistan gevonden werden en veel informatie bieden.

Vervolgens bespreekt Said de huidige activiteiten van Al Qaida als mede de effecten op de veiligheid in Europa. Dat doet hij competent en gedetailleerd – aan de presentatie en analyse van de feiten is goed te merken dat die van een insider uit de veiligheidsdienst afkomstig is en niet van bijvoorbeeld een journalist die over het algemeen alleen op algemeen toegankelijke bronnen kan steunen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Niet onderschatten

Op grond van zijn kennis waarschuwt Said met klem ervoor om Al Qaida uit het oog te verliezen of te onderschatten: Door de neergang van IS in Syrië en Irak is het door sommigen al ten dode opgeschreven Al Qaida opnieuw een organisatie geworden waar veel jihadisten samenkomen.

Bovendien bouwt het netwerk zijn aanwezigheid in diverse regio’s op de wereld weer uit. Bijvoorbeeld in de vorm van regionale takken als Ansar al Sharia op het Arabisch Schiereiland (AQAP), Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Al Shabaab in Somalië en de Qaidat al Jihad, die in Birma, Bangladesh en India een kalifaat op wil richten.

Arabische Lente

Al deze groeperingen hebben gemeen dat ze de gebieden waar ze werkzaam zijn geleidelijk uitgebreid hebben, wat aanzienlijk vereenvoudigd werd door de machtsvacuüms die ontstonden ten gevolge van de zogenaamde ‘Arabische lente’

Dat maakt Al Qaida in de taxatie van Said tot een nog altijd zeer gevaarlijk netwerk. Zodoende waagt hij dan ook de al met al realistische prognose, dat van het terreurnetwerk dat ooit de aanslagen van 11 september 2001 pleegde, zijn ook in de toekomst nog spectaculaire acties te verwachten – op grond van de eigen lange jihadistische traditie, maar ook op grond van de concurrentie met IS.

N.a.v. Behnam T. Said, Geschichte al-Qaidas. Bin Laden, der 11. September und die tausend Fronten des Terrors heute (C. H. Beck: München, 2018), paperback, 239 pagina’s.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.