In juli willen de Britse Conservatieven de opvolging van Theresa May als partijvoorzitter en premier geregeld hebben. Het aantal gegadigden is groot, maar na de eerste stemronde onder de leden van het Lagerhuis reeds van tien tot zes teruggebracht en na de tweede ronde tot vijf. Boris Johnson is favoriet.

In meerdere stemrondes moeten de afgevaardigden van de regeringspartij in de komende weken een keuze maken. Degenen met de minste stemmen vallen bij iedere ronde uit de race. De Tories stemmen steeds op donderdag en dinsdag, tot het veld tot twee kandidaten gereduceerd is. Tussen deze twee kiezen vervolgens de 160.000 partijleden.

Brexit-koers

De partij moet een nieuwe partijleider kiezen, omdat Theresa May begin deze maand aftrad, nadat ze in haar partij maandenland te weinig steun kon vinden voor haar Brexit-koers. In het Britse systeem is het zo dat de leider van de regeringspartij automatisch ook premier wordt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Boris Johnson

De meest prominente kandidaat is de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Hij geldt als favoriet, hoewel hij in het verleden veel negatieve publiciteit genereerde. Johnson behoort tot het kamp van de Brexit-hardliners. In de fractie heeft hij tot nog toe de meeste ondersteuners, maar ook felle tegenstanders. Hij heeft het voordeel dat velen hem toevertrouwen teleurgestelde kiezers terug te winnen, met name van de Brexit Party.

Jeremy Hunt

Zijn belangrijkste tegenstrever is zijn opvolger op Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, die een tussenpositie inneemt. Hij heeft zowel in het kamp van de Brexit-hardliners als onder meer gematigde Tories aanhang. Zo kan Hunt niet alleen op de steun van minister van Defensie Penny Mordaunt rekenen, een scherpe eurosceptica die zelf lange tijd als mogelijke kandidaat gezien werd, maar ook op die van de meer eurofiele minister van Arbeid Amber Rudd. Dat de Brexit voor hem alternatiefloos is, maakte Hunt inmiddels echter wel duidelijk. Anders dan Johnson wil Hunt echter een softe Brexit. “Als we een ultraharde benadering kiezen, zullen we een ultrahard antwoord krijgen. Ze zullen simpelweg weigeren en dan zullen we op 31 oktober geen steek verder zijn. In de komende parlementsverkiezingen worden we (de Conservatieven, red.) uitgevaagd als we geen goed resultaat bereikt hebben.”

Dominic Raab valt in tweede ronde af

Ook de voormalige Brexit-minister Dominic Raab was kandidaat om May op te volgen. Ook hij stond voor een scherpe Brexit-koers. Hij hield een Brexit zonder akkoord voor verdedigbaar. Hij is echter niet zo populair bij het bredere publiek en viel in de tweede stemronde af.

Sajid Javid

Maar de interne stemrondes kunnen nog voor verrassingen zorgen. Zo behoorde minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid lang tot de favorieten. Kritiek op zijn beleid deed zijn kansen echter slinken. Inmiddels geldt hij als draaier. “We moeten de Brexit realiseren”, schreef de politicus onlangs op Twitter. De zoon van een buschauffeur uit Pakistan was aanvankelijk tegen een vertrek uit de EU, maar legde zich bij de uitslag van het referendum neer.

Michael Gove

Minister van Milieu Michael Gove was voorheen een Brexit-hardliner. Inmiddels is hij mede door zijn antipathie voor rivaal Johnson tot een voorstander van een zachtere Brexit geworden. Zijn kansen lijken niet groot, maar hij heeft een zeer goed netwerk binnen de partij.

Rory Stewart

De enige overtuigde eurofiel, minister van Ontwikkelingshulp Rory Stewart heeft zeker steun binnen de partij. Hij is echter voorstander van een tweede referendum en het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat hij de nieuwe partijleider wordt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.