Stop de persen! Brekend nieuws van persbureau Reuters! Joelia Timosjenko doet aan de Oekraïense presidentsverkiezingen mee.

In werkelijkheid is het helemaal geen nieuws, want de oud-premier kondigde in oktober vorig jaar al aan kandidaat te zijn in de komende presidentsverkiezingen, die naar verwachting eind maart 2019 gehouden worden.

Momenteel gaat Timosjenko aan kop in de peilingen, hoewel ze in een recente peiling slechts op zo’n zeventien procent van de stemmen kan rekenen. Dat geen enkele kandidaat verder komt dan een dergelijke score, geeft wel aan hoe weinig vertrouwen de Oekraïense bevolking nog heeft in de huidige kliek van politieke leiders, die aan de macht kwam na een staatsgreep en ongrondwettelijk afzetting van de toenmalige president Viktor Janoekovitsj.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Timosjenko was premier na de Oranjerevolutie in 2005 onder Viktor Joestsjenko en van 2007 tot 2010, onder Joestsjenko en vervolgens onder Janoekovitsj. Van 2010 tot 2014 zat ze in de gevangenis vanwege fraude. Als Timosjenko in maart volgend jaar daadwerkelijk tot president verkozen kan worden, kan ze wellicht ook die andere boef, de voortvluchtige Micheil Saakasjvili, die momenteel in Nederland verblijft, weer een rol toebedelen in de Oekraïense politiek.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.