Terwijl er druk gespeculeerd wordt over de mogelijke erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde Staten, zou de wereld over het hoofd zien dat Rusland eerder dit jaar allang het zelfde gedaan heeft. Zo wil De Dagelijkse Standaard ons althans doen geloven.

DDS komt tot die opzienbarende conclusie op basis van interpretaties van een verklaring van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken in de Israëlische media.

Ondertussen uit datzelfde Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken nu zijn bezorgdheid over de mogelijke stap van de regering Trump, maar maant het tegelijk tot kalmte, aangezien de daadwerkelijke daden nog afgewacht moeten worden. Merkwaardige stellingname als Rusland zelf Jeruzalem allang erkend heeft als hoofdstad van Israël nietwaar?

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Ja, zo geeft DDS tussen neus en lippen door toe, Rusland zou West-Jeruzalem erkend hebben als hoofdstad van Israël. Geen onbelangrijke nuance. Misschien is Trump wel hetzelfde van plan, zo speculeert Van der Galiën verder.

Als we echter de bewuste verklaring van het Russische ministerie er bij halen, dan zien we dat het hele verhaal niet opgaat. Rusland heeft noch Jeruzalem, noch West-Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Rusland spreekt in de bewuste verklaring veeleer zijn steun uit voor de totstandkoming van een Palestijnse Staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. En in die context zou West-Jeruzalem dan erkend moeten worden als hoofdstad van Israël. Er is dus geen sprake van dat de Russische erkenning van West-Jeruzalem een voldongen feit zou zijn, er is alleen een potentiële erkenning op voorwaarde van een Israëlisch-Palestijnse overeenkomst die leidt tot de realisatie van de twee-statenoplossing.

Moraal van het verhaal: Je kunt niet alles geloven wat in De Dagelijkse Standaard staat of in een (Israëlische) krant.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.