Bondskanselier Angela Merkel geeft er de voorkeur aan om de vraag of het homohuwelijk in Duitsland mogelijk moet worden in de toekomst als vrije kwestie te zien. Daarmee neemt ze Martin Schulz opnieuw wind uit de zeilen, die zich juist met dit punt terug wilde vechten in de race om het bondskanselierschap.

Nadat voormalig voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz tot kandidaat bondskanselier voor de SPD gekozen werd, maakte de partij aanvankelijk een opleving in de peilingen door. Er was sprake van een zogenoemde Schulzzug die goed op stoom kwam. Na een aantal voor de sociaaldemocraten teleurstellende uitslagen in deelstaatverkiezingen, was er echter weinig van dit elan over, zodat Schulz op zoek ging naar een onderscheidend thema om zich op te profileren. Dat dacht hij gevonden te hebben in het homohuwelijk.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Zowel de SPD, de Groenen als de liberale FDP willen het homohuwelijk mogelijk maken. Maar dit is tot nu toe altijd tegengehouden door CDU en CSU. In een poging zijn kansen op het bondskanselierschap weer wat op te krikken, had SPD-leider Martin Schulz de kwestie tot een breekpunt voor coalitievorming gemaakt. Hij werd daarin ras gevolgd door de Groenen. Ook de FDP kon uiteindelijk niet achterblijven.

De Unie van Merkels CDU en de Beierse CSU is – afgezien van de AfD – nog de enige politieke partij die tegen invoering van het homohuwelijk is, zo realiseerde Merkel zich in een interview met het vrouwentijdschrift Brigitte (foto). Of CDU en CSU na de Bondsdagverkiezingen nu opnieuw met de SPD of met de FDP en/of de Groenen gaat regeren, deze kwestie komt hoe dan ook op de agenda. Doordat Schulz er voor gekozen heeft de kwestie tot breekpunt te maken, kunnen de andere progressieve partijen op dit punt niet toegeven.

Merkel reageert hier tactisch op door weliswaar het officiële standpunt van de CDU niet op te geven, maar wel aan te geven dat het wat haar betreft een vrije kwestie moet zijn als het tot stemming komt. Dat wil zeggen dat er geen fractiediscipline zal zijn. Merkel zou dit ook afgestemd hebben met de CSU. Daarmee lijkt het een uitgemaakte zaak dat een wetsvoorstel dat het homohuwelijk mogelijk maakt wordt aangenomen en is het dus ook geen spannend campagnethema meer.

Op deze manier heeft Merkel de charge van Schulz geabsorbeerd en kan ze tegelijk tegenover haar achterban volhouden dat het partijstandpunt onveranderd blijft. Haar achterban heeft daar uiteraard niets aan, maar dat is dezelfde makke achterban die haar al jaren keer op keer overweldigend herkiest als partijleider.

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.