Een meerderheid van het Sloveense parlement heeft zaterdag steun uitgesproken voor een centrum-rechts kabinet onder leiding van Janez Jansa, de leider van de liberaal-conservatieve SDS. Jansa hoopt op korte termijn de personele bezetting van zijn kabinet rond te hebben.  SDS is de grootste partij in een coalitie van vijf, waaraan verder liberalen, conservatieven, christendemocraten en een ouderenpartij deelnemen, en werd in de verkiezingen de tweede partij. De verkiezingswinnaar, het links-populistische ‘Positief Slovenië’ van oud-burgemeester van Ljubljana, Zoran Jankovic, was er eerder na moeizame onderhandelingen niet in geslaagd een meerderheid van het parlement achter zich te krijgen, waarna een aantal centrum-rechtse partijen het initiatief nam.

Janez Jansa (midden) en andere partijleiders ondertekenen het coalitieakkoord.

Eerder vorige week waren de betrokken centrum-rechtse partijen en de ouderenpartij die eerder bereid was tot een linkse coalitie toe te treden, reeds een akkoord overeengekomen, dat er op gericht is de economische ontwikkeling van Slovenië weer op de rails te zetten en de staatshuishouding op orde te brengen. Jansa heeft een moratorium op nieuwe leningen afgekondigd, daarom wordt een bezuiniging van 800 miljoen euro op de staatsuitgaven voorzien. Dit beleid staat in schril contrast met de voornemens van Positief Slovenië, dat de staatsschuld verder op wilde laten lopen. Fitch heeft afgelopen vrijdag nog de kredietwaardigheid van Slovenië twee stappen verlaagd van AA- naar A.

Jansa, die van 2004 tot 2008 reeds premier was en als leider van de SDS bekend werd door zijn rol in de Sloveens onafhankelijkheid van Joegoslavië, verwacht dat de eerste anderhalf jaar de moeilijkste zullen zijn voor de nieuwe regering, omdat er ingrijpende hervormingen doorgevoerd moeten worden. Tegelijk is de nieuwe regering voornemens de economische groei te stimuleren door belastingvoordelen en het terugsnoeien van overbodige regelgeving voor ondernemers.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Jansa benadrukte in een persconferentie waar mogelijk ook met de sociaaldemocraten te willen samenwerken, hoewel zij een uitnodiging voor de coalitieonderhandelingen hadden afgeslagen. Uit een peiling van media-uitgever Delo, die onder de dezelfde naam onder andere de grootste krant van Slovenië uitgeeft, de afgelopen week blijkt dat 56,3% van de bevolking  de door de te formeren regering voorgenomen bezuinigingen van circa 800 miljoen euro steunt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.