Terwijl alle aandacht uitging naar de kandidatuur van Ursula von der Leyen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, was er voor de aanstelling van de Belg Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad buiten België weinig aandacht. 

Charles Michel volgt per 1 december de Pool Donald Tusk op als voorzitter van de Europese Raad. Voor die positie hanteert men in Brussel graag de wat pompeuze titel ‘president van de EU’. De raadsvoorzitter kan zelfstandig echter over weinig meer dan de inrichting van zijn kantoor en zijn dienstwagen beslissen. Ofschoon hij weinig te zeggen heeft, maar vooral een mondstuk van de regeringsleiders is en een paar representatieve taken moet vervullen, wordt deze ‘president’ met een maandsalaris van 30.000 euro royaal beloond.

Op het juiste moment beschikbaar

Michel had het geluk op het juiste moment beschikbaar te zijn. Verder had hij als liberaal de juiste politieke kleur in het bredere compromis voor de verdeling van topfuncties en zit hij qua visie op de Europese integratie op een lijn met Merkel en Macron. Officieel is Michel nog premier van België, maar dat slechts demissionair. Vanwege zijn instemming met het VN-Migratiepact viel eind 2018 reeds zijn regeringscoalitie met de N-VA uiteen. Sinds Michel met zijn Franstalig-liberale Mouvement Reformateur in mei de verkiezingen verloor, wacht België op de vorming van een nieuwe federale regering. 

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Jongste premier van België, jongste ‘president’ van de EU

Toen de uit Namen stammende Michel in 2014 voor het eerst tot premier gekozen werd, was hij de jongste regeringsleider in de geschiedenis van België. Nu is hij met 43 jaar de jongste EU-president. Daarvan waren er voor hem echter pas twee. Voor Tusk was dat van 2009-2014 Michels landgenoot Herman van Rompuy (CD&V).

Vader Charles Michel was eurocommissaris, later europarlementariër

Charles Michel zal in zijn nieuwe functie denkbaar zijn 71-jarige vader nog eens raadplegen. Louis Michel was minister van Buitenlandse Zaken van 1999-2004 onder Guy Verhofstadt. Daarna was hij Europees Commissaris van 2004-2009 onder Prodi en Barroso. Daarna had hij tot voor kort een zetel in het Europees Parlement. Anders dan zijn prikkelbare vader, geldt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad als rustig en bezonnen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.