Chili hoeft Bolivia geen toegang tot de Stille Oceaan te verschaffen. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag maandag bepaald.

De rode lijn geeft de huidige grens van Chili aan en de delen van Bolivia en Peru die het in de Salpeteroorlog veroverde.

De verhouding tussen Bolivia en Chili wordt al sinds de Salpeteroorlog van 1879 verzuurd door het feit dat Bolivia in die oorlog een deel van zijn territorium aan Chili verloor. Het ging om een deel van de Atacama-woestijn, maar belangrijker was de 400 kilometer kustlijn die Bolivia verloor, waardoor het geen toegang tot de zee meer heeft. Bolivia heeft zich hiervan nooit meer hersteld, wat ook een gedeeltelijke verklaring is voor het feit dat Bolivia tot de armste landen van Latijns-Amerika behoort. Dit gegeven heeft op zijn beurt de kloof tussen de overwegend Europese bevolking van de laagvlakte en de overwegend inheemse bevolking van de hoogvlakte van Bolivia versterkt.

De beide landen hebben eerder wel onderhandeld over het creëren van een corridor naar de zee, maar zonder succes. Bolivia heeft op zijn beurt de op twee na grootste aardgasvoorraad van Latijns-Amerika, maar weigert hiervan ook maar iets aan Chili te verkopen, dat wel een berekenbare leverancier zou kunnen gebruiken. Nadat eerder al twee Boliviaanse presidenten hun positie verloren nadat ze geopperd hadden gas aan Chili te verkopen, heeft de huidige president Evo Morales een beleid gelanceerd waarin Chili gas kan krijgen in ruil voor het verschaffen van toegang tot de zee aan Bolivia. Chili wijst dit echter af.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.