De regering van Groenland haalt de diplomatieke banden met China aan. De Chinezen gaan de Groenlandse bodemschatten ontsluiten en Groenland hoopt in 2021 de onafhankelijkheid uit te roepen.

De regering van het bij Denemarken horende Groenland wil haar vijfde ambassade openen en wel in Peking. Het is een teken van de intensivering van contacten tussen Peking en Nuuk. China is voornemens de talrijke bodemschatten op en voor de kust van Groenland te ontsluiten, waaronder zeldzame aarden, aardolie, aardgas, uranium en zink. De Groenlandse politiek steunt de Chinese plannen en hoopt door de samenwerking met de Chinezen de economische basis te leggen om in 2021 onafhankelijk te worden van Denemarken.

De Verenigde Staten en hun bondgenoot Denemarken bezien de Chinese betrokkenheid met argusogen, maar hebben de Groenlanders geen alternatief te bieden, temeer aangezien ze vanwege de koloniale geschiedenis een slechte naam hebben op het eiland.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De Amerikanen maken zich zorgen over de koers van de Groenlandse regering, omdat de Chinezen met het opnemen van deze grote economische rol ook politiek invloed krijgen op het Noord-Amerikaanse eiland. Als Groenland bovendien onafhankelijk zou worden, zou het daarmee ook niet meer tot de NAVO behoren. Op Groenland is echter de meest noordelijke Amerikaanse luchtmachtbasis gevestigd, van waaruit onder andere spionagevluchten naar Rusland worden ondernomen. Voorts zou de onafhankelijkheid van Groenland in combinatie met grote Chinese invloed betekenen dat de westerse rol in de Arctische Raad verder slinkt en de Amerikaanse invloedssfeer in het Noordpoolgebied afneemt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.