Saoedi-Arabië en een aantal van zijn vazalstaten heeft diplomatieke stappen ondernomen tegen Qatar. Qatar zou namelijk terroristen ondersteunen. Een weinig verrassende onthulling, die ook nog op de lachspieren werkt als uitgerekend de Saoedi’s er mee komen.

De Amerikaanse president Donald Trump was er op Twitter als de kippen bij om de zaak voor te stellen als een gevolg van zijn bezoek aan het Arabisch schiereiland. Trump had tijdens zijn bezoek immers gesteld dat het terrorisme met ferme hand bestreden moest worden, en nu pakte de door Saoedi-Arabië geleide groep van Arabische staten daadwerkelijk Qatar aan.

Trump leek er daarbij niet aan te denken dat hij Qatar ook nog een beetje te vriend moest houden, aangezien de grootste Amerikaanse militaire basis in het Midden-Oosten, met het Central Command, op Qatarees grondgebied gevestigd is. De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, Mattis en Tillerson, mochten dat met sussende opmerkingen vervolgens weer recht zien te breien.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Was het maar zo simpel. Het is natuurlijk niet alleen Qatar, maar juist ook Saoedi-Arabië dat steeds dubbel spel speelt in de internationale strijd tegen het terrorisme. Waarom keert de coalitie van Arabische landen zich nu dan specifiek tegen Qatar?

In werkelijkheid gaat het er vooral om dat Saoedi-Arabië zichzelf als de belangrijkste regionale grootmacht wil zien. In die logica zijn de bondgenoten van Saoedi-Arabië vooral vazalstaten. Riaad zou ook Doha graag in de rol van vazal zien.

Qatar is echter te onafhankelijk om voor een vazal van Saoedi-Arabië door te gaan. Het Huis van Al Thani dat Qatar regeert, is door de olie rijk genoeg om een zelfstandige koers te varen. De Al Thani’s zijn onder andere grootaandeelhouder van Al Jazeera, dat overal in de Arabische wereld een invloedrijke nieuwszender is, maar in zijn journalistieke berichtgeving geen rekening houdt met bijvoorbeeld de gevoeligheden van het Saoedische of Egyptische bewind.

Ook doet Qatar gewoon zaken met Iran, waarmee het een groot olieveld onder de Perzische Golf deelt. Saoedi-Arabië stelt Iran echter voor als een soort sjiitische kwade genius, die achter alles zit wat er in de regio tegen de Saoedische belangen in gaat, maar daarbij ook van alles in de schoenen geschoven krijgt dat het maar in een kwaad daglicht zou kunnen stellen.

Het conflict tussen Qatar en Saoedi-Arabië is kortom niet zozeer dat Qatar het enige land in de regio zou zijn dat op een of andere wijze terroristische groeperingen steunt, maar veeleer dat Qatar zich in verschillende opzichten niet aan de Saoedische strategische lijn conformeert, maar duidelijk zijn eigen accenten zet, al naar gelang daar specifiek Qatarese belangen mee gediend zijn. Saoedi-Arabië en co. hebben er met andere woorden moeite mee dat Qatar à la Trump een ‘Qatar first’-beleid voert.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.