Komende zaterdag is het weer Valdemarsdag in Denemarken. Dit jaar is het extra bijzonder, omdat het 800 jaar geleden is dat de Deense vlag ‘Dannebrog’ naar verluidt uit de lucht kwam vallen.

De Waldemar waarnaar de Deense feestdag genoemd is, regeerde vanaf 1202 als koning Waldemar II over Denemarken. In 1219 stichtte hij het bisdom Reval (Tallinn) en begon hij met de verovering van Estland. De heidense Esten boden echter verzet en leverden op 15 juni slag met de Denen. Dit gebeurde niet ver van de door de Denen bezette brug van Lyndanisse (dat later Reval en Tallinn zou heten). De Esten wisten een succesvolle verrassingsaanval op de Deense veroveraars te plegen, wat ertoe leidde dat die laatsten in alle windrichtingen uiteengeslagen werden.

Dannebrog

Een leenman van Waldemar II, Vitslav I van Rügen wist het tij echter te keren. Hij hergroepeerde zijn manschappen, zette de tegenaanval in en overwon de Esten. Het hertogdom Estland zou, tot het in 1346 aan de Duitse orde verkocht werd, een Deens domein blijven. Volgens de legende slaagde de tegenaanval, nadat een ‘Dannebrog’ (Deens doek) – zoals de Denen hun vlag noemen – uit de hemel viel. Geen wonder dat de Denen dit rode stuk doek met een wit kruis vervolgens tot vlag maakten. 

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Heilige Roomse Rijk

Het klopt in ieder geval dat de Dannebrog uit de Middeleeuwen stamt. Men neemt aan dat de vlag ook daadwerkelijk uit de tijd van de Deense kruistochten stamt. Het lijkt echter niet zozeer om een geschenk uit de hemel, als wel om een plagiaat van de oorlogsvlag van het Heilige Roomse Rijk der Duitse natie te gaan.

Uitgerekte arm

Dat doet echter niet af aan de waarde van de Dannebrog als verenigend symbool van de Denen door de eeuwen heen. Het kreeg ook al snel typisch Scandinavische trekken, door een uitgerekte arm aan het kruis. Een veel voorkomende variant op de vlag is een zwaluwstaart, waardoor de uitgerekte arm dan weer korter is.

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.