Marine Le Pen gold ooit als lichtend voorbeeld voor Europees rechts. Maar al maanden gaat het voor de Française bergafwaarts. Voor haar partij dreigt faillissement.

Dit blijkt uit een brief aan de partijbasis. De Rassemblement National (voorheen Front National)  dreigt volgens het schrijven slachtoffer te worden van “politieke moord” en verantwoordelijk daarvoor is “een dictatuur die de grootste oppositiepartij wil doden”, aldus de partijvoorzitster.

De Franse justitie houdt sinds weken een miljoenenbedrag van de partij in beslag. Twee onderzoeksrechters hebben onlangs een toewijzing van 2 miljoen euro uit de publieke partijenfinanciering in beslag genomen, die begin juli overgemaakt had moeten worden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Achtergrond van het onderzoek is de affaire rond onrechtmatig met EU-middelen gefinancierde assistentenbaantjes. Het Europese Parlement beschuldigt Le Pen en andere afgevaardigden van haar partij ervan met nepbaantjes miljoenen weggesluisd te hebben en eist het geld terug. Eigenlijk zou de partij begin juli 4,5 miljoen euro uit publieke middelen ontvangen. Daarvan werd echter slechts ruim de helft uitgekeerd om mogelijke boetes veilig te stellen, zoals van ambtelijke zijde meegedeeld werd.

Daarnaast heeft het Europees Parlement de door Le Pen opgerichte fractie ‘Europa van Naties en Vrijheid’ (ENF) verplicht tot terugbetaling van zo’n 544.400 euro. Men zou restaurantbezoek, kerstcadeaus en 230 flessen champagne onrechtmatig hebben laten vergoeden.

Voor Marine Le Pen is de huidige situatie een catastrofe. In de verkiezingen in juni 2017 werd ze weliswaar in de tweede ronde voor het eerst in de Nationale Vergadering gekozen, maar vanwege de regels tegen het cumuleren van functies moest ze daarvoor haar zetel in het Europees Parlement opgeven. In de presidentsverkiezingen enkele maanden daarvoor haalde ze weliswaar de tweede ronde, maar moest ze het ruimschoots afleggen tegen Emmanuel Macron. Partij-interne critici verweten haar vervolgens burgerlijke kiezers afgeschrikt te hebben door een sterk eurosceptische koers. Onlangs probeerde Le Pen de kloof met haar critici te dichten door te stellen dat ze alleen een ander Europa, een Europa der Vaderlanden wil.

De vroegere leider van Europees rechts heeft zware tijden achter zich. Met haar vader, partij-oprichter Jean-Marie Le Pen kan ze niet meer door een deur. Haar nicht Marion, waarop veel partijgenoten hun hoop hebben gevestigd, heeft voorlopig afscheid genomen van de actieve politiek. En Florian Philippot, jarenlang adviseur en rechterhand, heeft de concurrerende partij ‘Les Patriotes’ opgezet.

Met een nieuwe naam voor de partij wilde Le Pen een nieuwe start maken. “Dat is de castratie van een succesvol project door een politieke nul”, luidde het snoeiharde commentaar van haar vader.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.