Vanwege zijn bijzondere strategische ligging in de Middellandse Zee was Malta eeuwenlang speelbal van verschillende mogendheden. Deze veranderlijke geschiedenis tussen Oriënt en Occident heeft het tot een bijzondere natie gemaakt.

In het jaar 60 na Christus leed de apostel Paulus op zijn weg naar Rome voor de eilanden schipbreuk en bracht zo het christendom naar Malta. In het jaar 870 veroverden de Arabieren de eilanden en brachten de Arabische taal, waarvan het Maltees een doorontwikkeling is.

Tot 1530 hoorde Malta bij Sicilië. De Noormannen, de Aragonezen en andere veroveraars die over Sicilië heersten, regeerden daarmee tegelijk over de Maltese eilanden. Keizer Karel V zou Malta echter in handen geven van de Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem (later ook wel Orde van Malta genoemd), die van 1530 tot 1798 over Malta heerste.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Caravaggio schilderde op Malta zijn monumentale werk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’.

De ridders leidden Malta door een nieuw gouden tijdperk en maakten het land tot een belangrijke speler op cultureel gebied in het Europa van de 17e en 18e eeuw. Het kunst- en cultuurleven op de eilanden werd verrijkt door de aanwezigheid van kunstenaars als Caravaggio, Mattia Preti en Favray, die van de ridders opdracht kregen voor de versiering van kerken en residenties.

In 1798 nam Napoleon op zijn naar Egypte Malta uit handen van de ridders. De aanwezigheid van de Fransen op de eilanden was echter maar van korte duur: De Britten, die door de Maltezen te hulp geroepen waren, stelden in 1800 een blokkade in. Na het Congres van Wenen (1815) kwam het ook formeel in Britse handen. De Britse overheersing duurde tot 1964, toen Malta onafhankelijk werd. na de onafhankelijkheid behield Malta het Britse juridische, bestuurs- en onderwijssysteem en bleef binnen het Britse Gemenebest. Tot 1974 was de Britse koningin formeel ook staatshoofd van Malta, in dat jaar werd het een republiek. In 1969 verlieten de laatste Britse troepen de eilanden.

De Maltese hoofdstad Valetta werd tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen door bombardementen van de Duitse Luftwaffe. Het Britse Malta nam een strategische plaats in, die hinderlijk was voor de bevoorrading van het Duitse Afrikakorps onder leiding van Erwin Rommel.

Reeds in 1990 werden de eerste stappen naar EU-lidmaatschap gezet. Maar toen in 1996 de socialistische Arbeiderspartij de verkiezingen won, brak deze de toetredingsonderhandelingen af. In een referendum in 2003 stemde echter 53,6 procent van de kiezers voor het lidmaatschap van de Europese Unie, zodat de eilandstaat sinds 1 mei 2004 EU-lid is.

Qua bevolking en oppervlak is Malta de kleinste lidstaat van de EU. De Maltezen noemen hun land wel het Zwitserland van de Middellandse Zee. Men doelt daarmee op de historisch neutrale positie tussen Europa en Noord-Afrika. Het Maltese buitenlandbeleid is dan ook vooral op het Middellandse Zeegebied gefocust. Hoewel het voor het lidmaatschap van de EU gekozen heeft, onderhoudt het nauwe banden met Noord-Afrikaanse staten als Libië en Tunesië.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.