De deviezenvoorraad van de Russische Federatie bereikte begin juni met omgerekend meer dan 500 miljard Amerikaanse dollar voor het eerst weer het niveau van voor de Oekraïne-crisis. De Russische centrale bank had sindsdien aanzienlijke hoeveelheden afgestoten om de teruglopende inkomsten door een gekelderde olieprijs en de gevolgen van de westerse economische oorlogvoering tegen het land te compenseren.

Na een dieptepunt van 350 miljard dollar in april 2015 ging het met de deviezenvoorraad langzaam weer bergopwaarts. Twee jaren later, in april 2017 was weer 400 miljard, begin dit jaar dan bijna 470. Met deze ontwikkeling staat Rusland momenteel, na China, Japan en Zwitserland, op de vierde plaats.

Goud groter deel deviezenvoorraad

Een toenemend aandeel van de deviezen bestaat daarbij niet meer uit waardepapieren, maar uit het meer waardevaste goud. In het afgelopen jaar heeft de centrale bank de recordhoeveelheid van bijna negen miljoen troy ounce verworven en daarmee zijn bestand met 15 procent vergroot, zodat het edelmetaal inmiddels meer dan 18 procent van zijn deviezenvoorraad uitmaakt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Amerikaanse dollars kleiner deel

De Russische centrale bank keerde zich in het bijzonder van één soort papier af en niet zonder reden. Waar ze begin vorig jaar nog 200 miljard Amerikaanse dollars als deviezen had, heeft ze maar liefst de helft nog hetzelfde jaar afgestoten. De dollar is namelijk niet alleen volatiel gedekt, maar vooral ook als wapen in de internationale economische oorlogvoering ingezet, doordat de Verenigde Staten transacties in USD en/of via hun banken aan het Amerikaanse rechtssysteem onderwerpen en daarmee buitenlandse bedrijven en staten met gerechtelijke uitspraken en gerichte wetgeving genadeloos aan kunnen pakken of in hun handelingsmogelijkheden kunnen beperken.

Euro’s, Chinese renminbi, staatsobligaties

Naast goud werden de deviezen van dollars vooral naar euro’s en Chinese renminbi omgezet. Duitse en Franse staatsobligaties maken momenteel ieder 14 procent van de deviezenvoorraden uit, die van de VS tien procent, Japanse 7,5 procent en Britse 6,6 procent. Kort voort de officiële bekendmaking van deze cijfers beval het Internationale Monetaire Fonds de Russische regering aan sterker in te zetten op waardepapieren van westerse staten, omdat dit “het vertrouwen in de valutareserves verhogen” en “het welzijn van de komende generaties verzekeren” zou. Met dergelijke belerende opmerkingen laten de schatmeesters in Moskou zich echter niet bij de neus nemen.

Grotere deviezenvoorraad maakt investeringsboost mogelijk

Hun toegenomen deviezenvoorraad zou zich binnenkort overigens nog op een andere manier uit kunnen betalen voor de Russen. Vanaf een waarde van zeven procent van het Bruto Binnenlands Product kan de centrale bank volgens Russisch recht namelijk ook in de infrastructuur van het eigen land investeren en de economie met andere maatregelen ondersteunen. Er is dus te rekenen met een investeringsboost die de Russische economie een impuls kan geven.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.