Donald Trump lijkt niet meer te stoppen en gaat van de ene overwinning naar de andere in de voorverkiezingen voor de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Als hij uiteindelijk zelfs van de Democratische kandidaat, hoogstwaarschijnlijk Hillary Clinton, kan winnen, dan komt er een blanke man in het Witte Huis die voor sommigen de personificatie van het kwaad is. Waarom eigenlijk?

Trump zal als nieuwe president het Amerikaanse ideaal weer in ere herstellen, zoals zijn campagneleus zegt ‘Make America great again’. Die leus zegt op zichzelf natuurlijk niet zoveel. Toch is Trump geen kandidaat met alleen maar holle retoriek. Het is niet alleen zijn ongebruikelijke stijl, maar het zijn ook zijn standpunten die verklaren waarom hij enerzijds zo’n grote populariteit geniet onder delen van de bevolking en anderzijds zo gehaat is bij het politieke establishment.

Zo heeft Trump aangekondigd het Amerikaanse belastingstelsel te willen vereenvoudigen, maar niet door een flat tax of iets dergelijks in te voeren. Hij wil het stelsel juist progressiever maken, hij wil rijken, inclusief zichzelf, zwaarder belasten en de middeninkomens lichter. Amerikanen met een jaarinkomen van minder dan 25.000 Amerikaanse dollars zouden compleet vrijgesteld moeten worden van federale inkomstenbelasting.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Ook voor het bedrijfsleven voorziet Trump in belastingverlaging, zo hoopt hij economische groei op gang te brengen en werkgelegenheid te creëren. Trump is voor de vrije markt en vrij ondernemerschap, maar is wel van mening dat Amerikaanse bedrijven hun buitenlandse productielijnen terug moeten halen naar de VS. Goederen die door Amerikaanse bedrijven in het buitenland geproduceerd worden voor de Amerikaanse markt wil hij met hoge strafinvoerrechten belasten.

Net als alle andere Republikeinse presidentskandidaten wil hij dat de door Barack Obama ingevoerde hervorming van de zorgverzekeringen ‘Obamacare’ wordt terug gedraaid. In tegenstelling tot zijn Republikeinse concurrenten is Trump echter tegen bezuinigingen in het publieke pensioenstelsel ‘social security’ en de gezondheidszorg ‘Medicare’ en ‘Medicaid’.

Het Trans-Atlantische vrijhandelsakkoord TTIP zou er met Trump als president niet komen. Trump ziet het akkoord als bedreiging voor het midden- en kleinbedrijf en de werkgelegenheid.

In het buitenlandbeleid is Trump enerzijds bereid ver te gaan om Amerikaanse belangen veilig te stellen, anderzijds is hij veel isolationistischer ingesteld dan het politieke establishment, of het nu gaat om zijn Republikeinse concurrenten of Hillary Clinton, die stuk voor stuk als neoconservatieven of liberale interventionisten te typeren zijn. Anders dan George W. Bush is Trump niet van plan overal ter wereld politieagent te spelen. Kostbare militaire avonturen in het Midden-Oosten wijst hij van de hand. In Syrië zou hij eventueel bereid zijn samen te werken met Rusland. Sowieso zou Trump de relatie met de Russische regering onder Vladimir Poetin aanzienlijk kunnen verbeteren.

Trump onderscheidt zich kortom duidelijk van de gevestigde politiek, zowel ten aanzien van de economie als van de internationale betrekkingen. Dat Trump zich zo duidelijk onderscheidt, laat des te sterker uitkomen hoe weinig de andere Republikeinse kandidaten en Hilary Clinton van elkaar verschillen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.