Martin Schulz, tot voor kort voorzitter van de socialistische fractie in het Europees Parlement, is vandaag zoals verwacht verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement. De Duitser, die van beroep bibliothecaris is en voor zijn lidmaatschap van het Europees Parlement burgemeester was, volgt daarmee de aimabele Pool Jerzy Buzek op. Schulz, die bekend staat als een heethoofd, werd in 2003 internationaal bekend, toen een geërgerde Italiaanse premier Berlusconi hem zei dat hij erg geschikt zou zijn voor de rol van kampbewaker in een speelfilm over een Duits concentratiekamp.

Het was van tevoren reeds een uitgemaakte zaak dat Schulz de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement zou worden, omdat de twee grootste fracties in het Europees Parlement, de liberaal-conservatieve Europese Volkspartij (EPP) en de socialistische S&D als zogenaamde politieke rivalen, een onderlinge afspraak hebben over de verdeling van de belangrijkste posities in het Europees Parlement.

Van de 754 leden van het Europees Parlement brachten 670 hun stem uit, waarvan 387 op Schulz, waarmee hij in de eerste ronde won. Schulz werd uitgedaagd door twee andere kandidaten, de Britse conservatief Nirj Deva die door de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waaraan vanuit Nederland de ChristenUnie deelneemt, was genomineerd en de Britse liberaal-democrate Diana Wallis, die als onafhankelijke kandidaat deelnam. Op Deva en Wallis werden respectievelijk 142 en 141 stemmen uitgebracht, waarmee beiden beduidend meer stemmen trokken dan alleen die uit hun eigen fractie.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Hoewel de effectieve uitslag van de interne verkiezingen vooraf bekend was, hadden Deva en Wallis zich kandidaat gesteld om zo aandacht te vragen voor een democratischer gang van zaken. De beide kandidaten wezen er in hun campagne op dat het Europees Parlement dikwijls de democratie predikt buiten de Europese Unie, terwijl het ook in haar eigen huis kennelijk niet altijd even democratisch toegaat.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.