Inzake de gifgasaanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in het Engelse Salisbury lijkt de Britse regering veel te willen verbergen. Onduidelijk is waarom het huis van de Skripals door militairen afgebroken wordt, welke rol een zeker beïnvloedingsnetwerk speelde en waarheen de Skripals verdwenen zijn.

Nog niet zo lang geleden beheerste de zogenaamde zaak Skripal de krantenkoppen. De zaak over de voormalige Russische dubbelagent en zijn dochter was niet zozeer interessant vanwege wat er feitelijk gebeurd was, als wel omdat het een welkom voorbeeld van Russisch wangedrag zou zijn. Sindsdien is het hierover opvallend rustig geworden, hoewel de zaak nog altijd niet opgehelderd is.

Beschermingspakken

Wat zich onder de radar van de publieke aandacht afgespeeld heeft en nog afspeelt, verdient deze aandacht echter wel. Zo waren er eerst de mannen in welhaast galactische beschermingspakken die huis en tuin van de Skripals doorzochten naar een dodelijk gif, terwijl de aanslagpleger(s) het naar het schijnt zonder dergelijke voorzorgsmaatregelen aangebracht zouden hebben.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Dak afgebroken

Toen gebeurde er een tijd lang niets, tot het nieuws de ronde deed dat de staat de woning van de Skripals gekocht zou hebben. Daar lijkt iets van aan te zijn, want begin 2019 kwam het bericht naar buiten dat het huis gedemonteerd wordt. Militairen zullen het dak van het huis volledig afbreken. Dat de Britse krijgsmacht deze klus uitvoert en niet een aannemer, wordt verklaard met het gegeven dat er nog “sporen van de stof” waarmee vader en dochter vergiftigd zouden zijn verwijderd zouden moeten worden. Dit alles is des te opmerkelijker, aangezien het gif volgens de officiële verklaring aan de knop van de voordeur gesmeerd zou zijn.

Volledig gezuiverd

De buren werden met een brief van de lokale overheid, Wiltshire County Council, op de hoogte gesteld. Het verwijderde materiaal zal worden verzegeld en afgevoerd. Daarna zal men de beide gebouwen waar het om gaat, het woonhuis en de garage, van een nieuw dak voorzien. “Hoofdzaak is voor ons, ons er van te vergewissen dat de twee objecten volledig gezuiverd zijn van de gebeurtenissen in 2018 en weer in gebruik genomen kunnen worden”, zo citeert een lokale krant het gemeentebestuur. Over een nieuwe deurknop wordt met geen woord gerept.

Integrity Initiative

Maar niet alleen de county council doet geheimzinnig. De internationaal beruchte hackergroep Anonymous heeft op internet documenten openbaar gemaakt, die in samenhang met de affaire Skripal ook over het door de Britse staat gefinancierde project Integrity Initiative gaan. Bij dit project gaat het om een beïnvloedingsnetwerk, dat bij het bredere publiek  de geesten rijp moet maken voor de Britse politiek, en dat op internationale schaal. De groep riep al een paar jaar geleden ertoe op Russische diplomaten uit te zetten uit het Verenigd Koninkrijk. Daartoe had men echter een “catastrofe” nodig als aanleiding, zo onthulde Anonymous.

Jeremy Corbyn

Dat het lek van Anonymous überhaupt in de openbaarheid kwam, lag eraan dat het Integrity Initiative de linkse oppositieleider in het Lagerhuis, Jeremy Corbyn ervan beschuldige een handlanger van het Kremlin te zijn. Reden daarvoor was dat Corbyn zich tegen wat hij als anti-Russische propaganda van zijn land zag gekeerd en daarmee het misnoegen van politiek-correcte kringen gewekt.

Berichtgeving verhinderen

David Miller, professor voor politieke sociologie aan de School for Policy Studies van de Universiteit Bristol, verklaarde daarover: “Dat heeft de operaties van het Initiative tamelijk gehinderd. Deze lui besteden hun tijd nu noodgedwongen vooral eraan berichtgeving over henzelf te verhinderen. Maar dat is natuurlijk in wezen niet hetgeen waarvoor ze betaald worden, namelijk de bestrijding van de Russen.” De financiering komt overigens van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, de NAVO en Facebook.

Institute for Statecraft

Het Integrity Initiative is een spruit van een raadselachtige organisatie genaamd Institute for Statecraft (IfS), die officieel als liefdadigheidsorganisatie te boek staat. Direct na de vergiftiging van de Skripals bood het IoS het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken echter zijn diensten aan, en wel om “de activiteiten van de sociale media met betrekking tot de gebeurtenissen, de verbreiding van nieuwsberichten en de taxatie van de perceptie van de zaak te onderzoeken”. De regering stemde toe en het Integrity Initiative startte ‘Operatie Iris’. Ze trok de firma Hardo Associates aan, die de reacties op sociale media op de zaak Skripal analyseerde. Bovendien stelde ze een lijst van “pro-Russische troll-berichten” samen. Het programma wordt vervolledigd door aanbevelingen die de zaak Skripal overstijgen. Die reiken van afwijzing van de Nord Stream 2-pijpleiding tot de uitsluiting van Rusland uit het internationale betalingssysteem Swift.

Verblijfplaats

Terwijl dus een aantal vragen dichter bij beantwoording lijken te komen, blijven andere volledig in het duister. Bijvoorbeeld die naar de verblijfplaats van vader en dochter Skripal. De Russische ambassade in Londen staat nog altijd achter zijn beschuldiging dat Skripal en zijn dochter Julia tegen hun wil in Groot-Brittannië vastgehouden worden. In strijd met haar herhaaldelijk geuite wens, is Julia nog altijd niet naar Rusland teruggekeerd. Het contact met haar nicht Viktoria is al maanden verbroken en ook de moeder van Skripal weet niets van zoon en kleindochter.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.