De Aswan-stuwdam, die president Nasser destijds liet aanleggen in de Nijl, verzorgt bijna heel Egypte met drinkwater. Nu willen echter ook buurland Soedan en Ethiopië profiteren van de waterrijke Nijl.

In Ethiopië is een grote stuwdam in de Blauwe Nijl, vlakbij de grensovergang naar Soedan, bijna gereed. In de tijd waarin het water hierachter verzameld zal worden, die tussen de twee en de zes jaar zal liggen, zullen 100 miljoen Egyptenaren met minder water uit moeten komen als in andere jaren. Onderhandelingen hierover tussen Egypte en Ethiopië zijn mislukt, omdat geen van beide wil toegeven op zijn maximale eisen. Ondanks diverse onderhandelingspogingen is een overeenkomst zodoende nog altijd niet in zicht.

Satellietfoto van Egypte

De Egyptenaren vrezen dat bij te snelle vulling van het stuwmeer door Ethiopië duidelijk minder water te krijgen dan voor de groeiende Egyptische bevolking nodig zal zijn. Ehtiopië wil met het circa vier miljard euro kostende project zijn stroomproductie verveelvoudigen. Het land heeft de Nijl minder voor de watervoorziening nodig, maar vooral als energiebron. Voor veel Ethiopiërs is elektriciteit nog geen alledaags verschijnsel. Met de 6000 Megawatt extra stroom die deze grootste waterkrachtcentrale op het Afrikaanse continent op moet gaan wekken, wil de regering in Addis Abeba het land moderniseren.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Geen land is echter zo afhankelijk van de Nijl als Egypte, dat 95 procent van zijn watervoorraad uit de Nijl haalt en het water van de Nijl zelfs naar de Sinaï-woestijn pompt. De Soedan, het andere land dat met de gevolgen van het project te maken krijgt, profiteert van het water van de Witte Nijl, die pas na de Soedanese hoofdstad Khartoum samenvloeit met de Blauwe Nijl, waarin Ethiopië een stuwdam bouwt.

Het stuwmeer in Ethiopië moet uiteindelijk 74 miljard kubieke meter water bevatten. Dat komt in de buurt van de hoeveelheid water die jaarlijks door de Nijl stroomt. Ethiopië wil in een tijdsbestek van drie jaar deze hoeveelheid water verzameld hebben. Bij dit opbouwtempo zou Egypte echter drie jaar lang ongeveer de helft van zijn voor landbouw te gebruiken oppervlak inboeten. Bij een opbouwtijd van zes jaar zou Egypte nog ongeveer 17 procent daarvan inboeten, dan echter voor zes jaar. Pas bij een periode van tien jaar zou de Egyptische landbouw grotendeels ontzien kunnen worden, maar zo lang wil Ethiopië niet wachten.

Zo’n 95 procent van de ruim 100 miljoen inwoners van Egypte leeft steeds dichter op elkaar aan de oevers van de Nijl. Egypte heeft dan ook plannen nieuwe woestijngebieden met Nijl-water te irrigeren. Die plannen zullen nu uitgesteld moeten worden.

Een akkoord uit het jaar 1959 had Egypte 55,5 miljard kubieke meter en de Soedan 18,5 miljard kubieke meter Nijl-water toegewezen. Daarop beroepen beide landen zich, ook al is de Soedan door de afscheiding van Zuid-Soedan enkele jaren geleden inmiddels kleiner geworden. De Ethiopiërs zijn in principe bereid zich aan dit akkoord te houden, dat wil zeggen op de langere termijn, maar niet tijdens de opbouwfase van het stuwmeer. Derhalve zijn de gesprekken tussen de drie staten in Khartoum op niets uitgelopen.

Ondanks dat men wist dat er een waterschaarste aan komt, heeft Egypte nagelaten op tijd te in te zetten op waterontziltingsinstallaties, zoals bijvoorbeeld Israël gedaan heeft. Men heeft daarentegen vooral ingezet op het bedreigen van Ethiopië. Maar dreigementen lessen de dorst niet.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.