Het grote Duitse energieconcern Eon splitst in 2016 zijn gehele tak van elektriciteitsproductie in kolen-, gas- en kerncentrales af. De tak was inmiddels dermate verliesgevend, dat Eon er in zijn geheel een soort ‘bad bank’ van maakt.

Het is te verwachten dat Eon de tak met de conventionele elektriciteitscentrales vanaf 2016 langzaam laat afsterven. Het concern wijdt zich dan uitsluitend aan hernieuwbare energie uit wind, zon en biogas, en aan het in bedrijf houden van elektriciteits- en gasnetten en de verkoop.

De eerste commentaren na de aankondiging van het grote energiebedrijf spraken van een overwinning, een historische bevestiging van de zogenaamde ‘Energiewende’ – de omslag naar hernieuwbare energie. Op het eerste gezicht kan het daar inderdaad op lijken. Er is echter ook reden tot zorg. De conventionele elektriciteitscentrales werden onrendabel, omdat ze weliswaar steeds gereed gehouden moesten worden, maar slechts geld opbrengen wanneer er niet voldoende ecostroom beschikbaar is. Dat de groene stroom (op kosten van de verbruikers) stevig gesubsidieerd wordt, drukt bovendien de groothandelsprijs voor stroom in het algemeen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

Zodoende is het voor een groot energiebedrijf als Eon niet zinvol meer om deze last te dragen. Als dergelijke bedrijven zich echter geleidelijk terug trekken uit deze vanwege politieke keuzes slecht geworden bedrijfstak, dan komt daarmee de basisvoorziening voor wind- en zon-arme tijden sterk in gevaar.

De drie andere grote energiebedrijven in Duitsland zullen het voorbeeld van Eon volgen, zo vrezen critici, en zij hebben het commerciële inzicht aan hun zijde. En daarmee zullen ook de stemmen van die experts weer aanzwellen, die waarschuwen voor dreigende stroomuitvallen met ernstige gevolgen voor de industrie. De Duitse politiek wil in de stap van Eon echter niets anders zien dan een bevestiging van haar beleid en wil van geen mitsen of maren weten.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.