Afgelopen donderdag tweette de Amerikaanse president Donald Trump dat het “tijd is om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennen”. Een beslissing die geen duidelijk Amerikaans belang dient en dwars ingaat tegen het internationaal recht.

Voorafgaand aan Trumps tweet waren er al aanwijzingen dat de Amerikaanse regering van plan was de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennen. De 52 jaar waar Trump het in zijn tweet over heeft, verwijzen naar de Zesdaagse Oorlog in 1967. Israël nam toen dit deel van Syrië in en weigerde het naderhand terug te geven. Israël heeft geen legitieme claim op dit grondgebied.

Zesdaagse oorlog verbeterde Israëls geostrategische positie

Verkeerd signaal

Door de soevereiniteit van Israël over territorium dat het bezet heeft tijdens een oorlog te erkennen, geven de VS een verkeerd signaal af aan regeringen overal ter wereld.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Maar bovendien geeft het een verkeerd signaal af aan hardliners in Israël die nog grotere delen van de Westelijke Jordaanoever willen bezetten. Dat signaal is dat illegale bezetting uiteindelijk beloond wordt met volledige erkenning door de VS. Trump geeft met zijn actie het signaal af dat het internationaal recht er voor zijn regering niet toe doet als het gaat om door Israël bezette gebieden.

Dubbele maatstaven

De beslissing van de regering Trump dient geen enkel direct Amerikaans belang, maar is een campagnecadeautje voor Benjamin Netanyahu. Begin april vinden er immers parlementsverkiezingen plaats in Israël. Het is niet de eerste beslissing van de regering Trump die laat zien dat ze tot in het asburde partij kiest voor Israël. Daarnaast ondergraaft het de Amerikaanse geloofwaardigheid – voor zover die er nog was – om illegale bezettingen of annexaties door anderen te bekritiseren. Het is eens te meer duidelijk dat de Amerikanen dubbele maatstaven toepassen als het gaat om schendingen van het internationaal recht door cliëntstaten of de VS zelf.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.