In de parlementsverkiezingen die afgelopen zondag in Estland gehouden werden, heeft de nationalistische partij EKRE 17,8 procent van de stemmen behaald. Dat is meer dan twee keer zo veel als in 2015. Het lijkt erop dat EKRE in mei ook een of meer zetels in het Europees Parlement zal kunnen bemachtigen. 

De parlementsverkiezingen in de meeste noordelijke van de Baltische staten werden zondag gewonnen door de liberale Hervormingspartij. Deze boekte een bescheiden winst en kreeg met 28,8 procent van de stemmen 34 van de 101 zetels. De drie regeringspartijen, de Centrumpartij, de Sociaaldemocraten en de centrumrechtse Vaderlandpartij verloren in meer of mindere mate. De centrumrechtse Vrije Partij verdween zelfs uit het parlement.

Nationalisten

De grote winnaar van de verkiezingen is de nationalistische Conservatieve Volkspartij (EKRE). De nationalisten, die in 2015 8,1 procent van de stemmen kregen, behaalden er nu 17,8 en wonnen daarmee 12 zetels, om op een totaal van 19 te komen. De immigratiecrisis heeft een grote rol gespeeld in de groei van EKRE sinds 2015.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Europees Parlement

Peilingen laten zien dat het waarschijnlijk is dat EKRE in mei ook voor het eerst een of meer zetels in het Europees Parlement weet te bemachtigen. De nationalistische partij is nog niet aangesloten bij een pan-Europese partij, zodat het nog enigszins open ligt bij welke fractie ze zich aan zal sluiten. Enerzijds gaat het om een sterk nationalistische en eurosceptische partij en zou aansluiting bij de ENF-fractie, waarin partijen als de Lega, het Rassemblement National, de FPÖ en de PVV zijn verenigd, voor de hand liggen. Anderzijds zijn de Estse nationalisten fel anti-Russisch, terwijl de huidige leden van de ENF-fractie eerder voor ontspanning in de relatie met Rusland pleiten.

ECR-fractie?

Zo bezien zou aansluiting bij de centrumrechtse en gematigd eurosceptische ECR-fractie wellicht meer voor de hand liggen. De jongerenorganisatie van EKRE was reeds enige tijd lid van de European Young Conservatives (EYC). De EYC is de jongerenorganisatie van de ACRE, de pan-Europese partij gelieerd aan de ECR-fractie. Dergelijke pan-Europese jongerenorganisaties zijn een goede manier voor partijen om indrukken op te doen van de verhoudingen binnen hun moederpartijen. Hieruit mag dan ook belangstelling van de Esten voor de ECR afgeleid worden.

De jongerenorganisatie van EKRE is echter uit de EYC gezet, nadat het bezwaar maakte tegen het lidmaatschap van de jongerenorganisatie van de Turkse regeringspartij AKP. Inmiddels is de AKP echter geen lid meer van ACRE. Het is dus denkbaar dat EKRE alsnog lid wordt van de AECR, of dat de partij zich bij de ECR-fractie aansluit zonder lid te worden van een pan-Europese partij. Ook is het natuurlijk mogelijk dat de partij zich bij geen enkele fractie aansluit.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.