Op de vorige maand gehouden EU-conferentie voor de Westelijke Balkan in het Poolse Poznan wist men opnieuw niet of nauwelijks vooruitgang te boeken. Voor Noord-Macedonië noch Albanië werd een concrete datum vastgesteld voor het beginnen van toetredingsonderhandelingen. Dit terwijl de Europese Commissie deze al langer in het vooruitzicht stelde en kort voor de top er nog eens toe opriep. Daarbij had men juist het perspectief van EU-lidmaatschap aan de Macedoniërs voorgehouden, toen hen gevraagd werd in te stemmen met de wijziging van de naam van hun land in ‘Noord-Macedonië’. 

Tot nog toe onderhandelt de Europese Unie op de westelijke Balkan alleen met Servië en Montenegro over toetreding tot de Europese Unie en dan nog zonder enige zichtbare haast.

Merkel volgt Amerikaans beleid Westelijke Balkan

Op de rem trapte vooral de Franse president Emanuel Macron. Macron was, hoewel hij zich naast initiator Berlijn als tweede beschermheer van het proces stileerde, niet eens in Poznan aanwezig. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in het kader van het zogeheten Proces van Berlijn al jaren als wandelend reclamebord voor het Amerikaanse Balkanbeleid ageert, was wel aanwezig. Maar haar inspanningen bleven andermaal vruchteloos.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Premier Macedonië probeert gezicht te redden

De beslissing over het beginnen van toetredingsonderhandelingen zou men nu in oktober willen nemen – zo heet het. De Macedonische premier Zoran Zaev probeerde na afloop van de conferentie zijn gezicht te redden, door te stellen dat zijn land toch nog “enkele jaren” nodig heeft om zich bij de EU aan te sluiten. Dit terwijl de toetreding tot de EU hem eerder niet snel genoeg kon gaan en hij een maand eerder in een toespraak in Berlijn nog verkondigde dat zijn land “honderd procent klaar” was voor toetreding tot de EU.

In hoeverre de Macedonische bevolking dat pikt, valt te bezien. Het perspectief van toetreding tot de Europese Unie was immers doorslaggevend voor de bereidheid van een meerderheid van de Macedonische kiezers om de naam van hun land aan te passen.

Weinig belangstelling voor Macedonië

Erg sterk lijkt intussen de steun in de Duitse politiek voor de Noord-Macedonische regering ook niet te zijn. Toen Zaev op het congres over Zuidoost-Europa van de gerenommeerde Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft de genoemde keynote-toespraak hield, was de hoogste vertegenwoordiger van de Duitse federale regering een staatssecretaris uit het ministerie van Economische Zaken.

Criminele Albanezen

Intussen eist onder andere Nederland dat de EU de visumvrijheid voor Albanese staatsburgers in de Schengenzone weer intrekt. Deze blijken namelijk bovengemiddeld betrokken te zijn bij allerlei criminele activiteiten. Eigenlijk zou ook Duitsland zich op dit standpunt moeten stellen. Want het aantal criminele activiteiten door Albanese staatsburgers is ook daar enorm.

Duitsland behartigt eigen belang niet op Westelijke Balkan

Helaas volgt Berlijn in zijn gehele Westelijke Balkan-beleid echter uitsluitend Amerikaanse voorschriften. Zodoende laat het na om ten aanzien van deze regio een beleid te voeren dat in het eigen belang is. Waar veel landen op de Westelijke Balkan natuurlijke economische partners voor Duitsland zouden zijn, blijft de regio nu vooral de zwakke onderbuik van Europa. Waarlangs clandestiene handel, immigratiestromen en jihadisten het continent binnen komen en ongehinderd weer kunnen verlaten.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.