In de afgelopen vier jaar is de relatie tussen de Europese Unie en Wit-Rusland duidelijk verbeterd. Dit terwijl het land wel de ‘laatste dictatuur in Europa’ genoemd is. Als de EU een kans ruikt om Russische belangen te doorkruisen lijken de ‘Europese waarden’ van ondergeschikt belang.

Een van de zaken waaruit de verbeterde relatie tussen de EU en Wit-Rusland blijkt, is dat de Europese Investeringsbank gemakkelijker krediet verstrekt aan het land. Ook de warenhandel tussen de kleine westerbuur van Rusland en de EU floreert. Sinds kort steunt de EU bovendien de opname van Wit-Rusland in de Wereldhandelsorganisatie WTO. Verder lopen er onderhandelingen over de vereenvoudiging van Schengenvisumverstrekking aan Wit-Russen.

EU-sancties

Na het bezoek van Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU, aan Minsk, hoopt de Wit-Russische premier Sergej Roemas, dat de EU-sancties tegen zijn land op termijn wegvallen. Vanuit de EU-optiek moeten daarvoor echter nog meer hervormingen doorgevoerd worden, zoals democratisering en een moratorium op de doodstraf.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Wit-Rusland losweken uit Russische invloedssfeer

Dat die hervormingen er onder Alexander Loekasjenko, die het land al jaren regeert, ooit komen, lijkt uitgesloten. Toch papt de Europese Unie graag met de dictatuur aan, omdat het een strategische partner van Rusland is, die men graag uit de Russische invloed los wil weken. De zogenaamde ‘Europese waarden’ zijn dan kennelijk van ondergeschikt belang.

Economische en militaire relatie met Rusland

Wit-Rusland ontstond begin jaren ’90 door de ontbinding van de Sovjet-Unie. Halverwege de jaren ’90 kwam Loekasjenko in Wit-Rusland aan de macht. Deze stuurde op een unie met het Rusland van Boris Jeltsin aan. Sommige analisten vermoeden dat hij door de totstandbrenging van de unie hoopte op termijn ook de leiding over Rusland te krijgen. De unie kwam er, maar bleef vooral een papieren werkelijkheid. Eind jaren ’90 kwam in Rusland echter Poetin aan de regering, wat eventuele plannen van Loekasjenko doorkruiste.

Wit-Rusland heeft evenwel een douane-unie met Rusland en is lid van de Euraziatische Economische Unie (EAEU). Verder is er een militair bondgenootschap in de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CVVO). Van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SSO) is Wit-Rusland slechts waarnemend lid. Voor Rusland is het land een bufferstaat ten opzichte van de NAVO en van belang voor de doorvoer naar de Russische exclave Kaliningrad, waar de Baltische vloot gestationeerd is.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.