De eerste ronde van de Finse presidentsverkiezingen is zoals verwacht gewonnen door Sauli Niinistö van de liberaal-conservatieve Nationale Coalitiepartij. Hij haalde 37% van de stemmen en lag daarmee duidelijk voor op de kandidaten van de zeven andere partijen, omdat hij geen absolute meerderheid van de stemmen behaalde, is er echter een tweede ronde nodig. In die tweede ronde moet Niinistö het opnemen tegen Pekka Haavisto van de Groene Liga.

Haavisto haalde met 18,8% van de stemmen een opmerkelijk goed resultaat, waarschijnlijk hebben ook veel sociaaldemocratische kiezers hun stem aan Haavisto gegeven. De sociaaldemocratische kandidaat, Paavo Lipponen, deed het al langer slecht in de peilingen en haalde uiteindelijk 6,7%. Het leek er daardoor lange tijd op dat er in de tweede ronde geen linkse kandidaat vertegenwoordigd zou zijn, waardoor het tussen de eurofiele Niinistö en een eurokritische kandidaat zou gaan. Paavo Väyrynen van de Centrumpartij had daarvoor de beste kansen, maar moest concurreren met Timo Soini van de Ware Finnen.

Zowel de groene Haavisto als de eurokritische Väyrynen haalde in de eerste rond van de verkiezingen ruimschoots een hoger percentage van de stemmen dan uit de peilingen voor de verkiezingen bleek. Met 17,5% van de stemmen moest Väyrynen Haavisto echter voor laten gaan, Soini haalde 9,4% van de stemmen. In de tweede ronde zal het dus tussen twee eurofiele kandidaten gaan, waarbij het vrijwel zeker is dat Niinistö wint en de sociaaldemocrate Tarja Halonen mag opvolgen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.