De Europese Christelijke Politieke Beweging (ECPM) en haar jongerenorganisatie ECPYN hebben vandaag een brief gericht aan alle ambassadeurs van Wit-Rusland in Europa. In deze brief roepen ze het Wit-Russische bewind op Pavel Sieviarynets en 13 andere politieke gevangenen vrij te laten en te rehabiliteren. De Europese christelijke politieke partijen veroordelen ten zeerste dat deze politieke activisten voor vrije en eerlijke verkiezingen zijn veroordeeld tot straffen, waarbij ze onder inhumane omstandigheden in gevangenissen of werkkampen verblijven.

ECPM en ECPYN roepen de Wit-Russische autoriteiten verder op de kieswet te wijzigen en er zorg voor te dragen dat volgende verkiezingen vrij en eerlijk verlopen en dat oppositiekandidaten gelijkwaardige toegang krijgen tot de massamedia. Die volgende verkiezingen zouden volgend jaar gehouden moeten worden, de Europese christelijke politieke partijen ondersteunen daarmee een oproep van de Wit-Russische Christen-Democraten (BCD) en andere oppositiepartijen. De laatste verkiezingen in Wit-Rusland waren de presidentsverkiezingen in december 2010. Vital Rymashevski was toen presidentskandidaat voor de BCD, Pavel Sieviarynets was zijn campagneleider.

De BCD is een vooralsnog ongeregistreerde partij, die onlangs voor de vierde maal een oprichtingscongres hield voor een hernieuwde poging tot registratie. Een dag na het oprichtingscongres werd oud-presidentskandidaat voor de BCD Vital Rymashevski aangehouden en korte tijd vastgezet. Tot nu toe is de registratie van de BCD door de autoriteiten steeds op formele gronden afgewezen. ECPM en ECPYN roepen de Wit-Russische overheid dan ook op de BCD onverwijld te erkennen als politieke partij. Door de BCD niet formeel als politieke partij te erkennen, houden de autoriteiten de mogelijkheid activiteiten van de partij als illegaal aan te merken.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De ECPM is een Europees samenwerkingsverband van christelijke politieke partijen waarbij ook de BCD is aangesloten. Vanuit Nederland nemen de ChristenUnie en de SGP aan de ECPM deel. SGP en ChristenUnie stelden onlangs reeds vragen aan minister Rosenthal over de arrestatie van politieke activisten in Wit-Rusland.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.