De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen heeft haar bezoek aan de Verenigde Staten afgezegd, in verband met het onderzoek naar een militair die vorige week werd opgepakt. Zo melden diverse media.

De opgepakte luitenant had zich in 2015 als Syrische asielzoeker laten registreren, en kwam daar ondanks het feit dat hij geen Arabisch, maar enkel Duits en Frans sprak mee weg. Duitse dagbladen schrijven dat Duitse veiligheidsdiensten vermoeden dat de militair deel uitmaakt van een “extreemrechts netwerk” van vijf militairen. De gearresteerde militair zou een “dodenlijst” met daarop diverse politici hebben gehad. Het vermoeden van de diensten heet dan ook te zijn dat de militair een aanslag had willen plegen om die asielzoekers in de schoenen te schuiven.

Dit vermeende extreemrechtse complot binnen de Bundeswehr komt de Duitse regering echter maar wat goed uit, omdat hiermee de aandacht van het Duitse publiek snel weer afgeleid is van het eigenlijke nieuws. Daarbij is het uiteraard van ondergeschikt belang of er daadwerkelijk sprake is van een extreemrechtse samenzwering, zolang de aandacht van de kiezers er maar door gegrepen wordt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Laten we wel wezen, dat er op een krijgsmacht van meer dan 200.000 personen maar liefst vijf zijn die een “extreemrechts netwerk” vormen is van relatief gering belang. Wat belangrijker is, is dat de bewuste militair eens te meer heeft aangetoond wat iedereen eigenlijk al kon weten, namelijk dat het weinig moeite kost voor terroristen om in Duitsland als vluchteling aangemerkt te worden en een verblijfsstatus te krijgen. Er zijn al eerder terroristen opgepakt die als vluchteling het land waren binnengekomen. Deze Duitse militair, waarvan eenvoudig op te merken was dat hij geen legitieme asielzoeker was, liep echter pas na twee jaar tegen de lamp … in Oostenrijk!

Het echte nieuws is met andere woorden dat diverse Duitse overheidsdiensten, het leger, maar ook de immigratiedienst, uitkeringsinstanties en de veiligheidsdiensten hebben zitten slapen. Daarnaast vestigt de actie van de militair er nog maar eens de aandacht op wat een linke soep de zogenaamde ‘welkomscultuur’ van bondskanselier Merkel wel niet is. Dat is in Duitsland op zich al genoeg reden om als ‘extreemrechts’ aangemerkt te worden.

Een vermeend “netwerk” van vijf soldaten heeft vanzelfsprekend weinig om het lijf, maar een extreemrechtse samenzwering komt de Duitse regering erg goed uit om de aandacht van het publiek af te leiden van de van alle kanten falende Duitse overheid. De anders zo grondige Duitse ambtenaren kunnen simpelweg de druk van het overspannen idealistische beleid van de regering Merkel niet aan.

Maar aan de wortel van de problemen, de asielchaos die veroorzaakt wordt door Merkels gezwets over een welkomscultuur, zal vanzelfsprekend niets gedaan worden. In plaats daarvan kan men nu focussen op het vermeende extreemrechtse netwerk bij de Duitse krijgsmacht. Allicht ook een mooie aanleiding om een deel van de – op aandringen van de Amerikanen besloten – verhoging van het defensiebudget aan te wenden voor het opschroeven van het aantal politieke correctheidscursussen bij de Bundeswehr. Een ouderwets fijn nazicomplot, daar kan Von der Leyen mee werken. Ondertussen blijven de grenzen wagenwijd open staan.

Share.

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.