In Finland vonden zondag parlementsverkiezingen plaats. Daarin werd de Centrumpartij van premier Juha Sipilä fors afgestraft. De grootste oppositiepartij, de Sociaaldemocraten, moesten zich echter tevreden stellen met bescheiden winst. Aangezien niemand met de Ware Finnen wil regeren, is een meerderheidscoalitie niet evident.

2019 2015
SDP 17,7% 40 16,5% 34
Ware Finnen 17,5% 39 17,6 38
KOK 17,0% 38 18,3 37
Centrum 13,8% 31 21,1 49
Groene Liga 11,5% 20 8,5% 15
Linkse Alliantie 8,2% 16 7,1% 12
Zweedse Volksp. 4,5% 9 4,9% 9
Christend. 3,9% 5 3,5% 5
Liike Nyt 0,8% 1
Aland 1 1
Totaal 200 200

Grote verrassing van de avond was dat de nationaal-conservatieve Ware Finnen het boven verwachting goed deden. In de peilingen stonden ze lang rond de tien à elf procent. Recent klommen ze weer op naar circa zestien procent. Uiteindelijk behaalden de Ware Finnen 17,5 procent, wat bijna evenveel is als in 2015. Dit ondanks een recente afsplitsing. Het boven verwachting goede resultaat voor de nationaal-conservatieven is allicht te verklaren uit het terugkeren van het immigratiethema in de campagne.

Ware Finnen stabiel ondanks breuk

Na de vorige verkiezingen vormde de Centrumpartij (KESK) aanvankelijk een regering met de liberale Nationale Coalitiepartij (KOK) en de Ware Finnen (PS). Na de verkiezing van de rechtse Jussi Halla-aho tot partijleider kwam het echter tot een breuk in de Ware Finnen. De coalitiepartners hadden namelijk aangegeven niet met Halla-aho te willen samenwerken. Toen hij toch tot partijleider gekozen werd, splitsten de ministers van de Ware Finnen en een deel van hun parlementsleden zich af om verder te kunnen regeren.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Maar die nieuwe partij slaagde er nu niet in ook maar een zetel te veroveren. Daarentegen hebben de Ware Finnen hun verlies onder de nieuwe partijleider weer goed gemaakt. De verkiezing van Halla-aho kon destijds dan ook al gezien worden als een signaal van de partijbasis, dat men ontevreden was over wat de partij in de regering had weten te bereiken.

Meerderheidscoalitie niet evident

De Ware Finnen zijn met 17,5 procent nu de tweede partij van Finland. Dat komt echter vooral door de zwakke positie van de andere partijen. De Sociaaldemocraten blijven hen met 17,7 procent nipt voor. Aangezien de andere grote partijen samenwerking met de Ware Finnen uitgesloten hebben, is een meerderheidscoalitie niet evident.

De Sociaaldemocraten kunnen geen meerderheid vinden met hun traditionele linkse partners Groene Liga en Linkse Alliantie. Daarnaast is er geen centrumrechtse meerderheid zonder de Ware Finnen. Ook als er een minderheidskabinet gevormd zou worden, ligt het voor de hand dat de sociaaldemocraten bij tenminste een van de partij ter rechterzijde steun zullen moeten zoeken.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.