De Verenigde Staten willen hun militaire aanwezigheid in Polen uitbreiden. De presidenten Donald Trump en Andrzej Duda ondertekenden daartoe eerder deze maand in het Witte Huis een overeenkomst. Volgens Trump gaat het om zo’n duizend militairen. Duda is dat eigenlijk niet genoeg, hij wil een Fort Trump.

Volgens de Amerikaanse president kunnen de VS zo’n duizend in Duitsland gestationeerde Amerikaanse militairen naar Polen verplaatsen. De overeenkomst die Duda daarover sloot met Trump beantwoordt echter niet aan de omvang van de Poolse verwachtingen. Warschau wil een grotere versterking van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land.

Gehalveerd

Aan het begin van zijn ontmoeting met Duda sprak Trump nog over een aantal van tweeduizend Amerikaanse militairen, dat naar Polen verplaatst zou kunnen worden. Daarop volgde een ontmoeting met diverse ministers. De Poolse regering kreeg complimenten, dat het veel aan Amerikaanse wapensystemen en Amerikaanse LNG uitgeeft.  Desondanks bleek Polen een kleine drie later tijdens de gezamenlijke persconferentie nog maar de helft van het eerder genoemde aantal militairen te krijgen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De Poolse president Duda kreeg in een vergadering met Trumps ministers complimenten voor het kopen van Amerikaanse wapensystemen en LNG. Naast Trump zitten minister Rick Perry van Energie, Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken, Wilbur Ross van Handel en Patrick Shanahan van Defensie.

Permanente Amerikaanse basis

Ook ten aanzien van de Poolse wens van een permanente Amerikaanse militaire basis in Polen wilde de Amerikaanse president zich niet committeren. “Ik praat niet over het permanente of niet-permanente” van de stationering, zei hij ontwijkend. Tijdens een eerder bezoek aan Washington in september bood Duda aan dat Polen meer dan twee miljard dollar voor de bouw van een Amerikaanse basis zou betalen. Hij stelde zelfs voor deze basis Fort Trump te noemen.

“Doorbraak”

Hoewel nu ook na zijn tweede bezoek aan Trump open blijft of die permanente Amerikaanse basis er komt, noemde Duda de ondertekende overeenkomst “een doorbraak”. De toegezegde aantallen militairen noemde hij “zeer bemoedigend”. “Rusland laat ons steeds weer zijn onvriendelijke, onvreedzame, imperialistische gezicht zien”, aldus de Poolse president.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.