De nieuwe president van El Salvador vaart een pro-Amerikaanse koers. Hij is dan ook niet gelukkig met het feit dat zijn land in 2018 de diplomatieke banden met Taiwan inruilde voor China.

Afgelopen zaterdag werd Nayib Bukele geïnstalleerd als president van El Salvador. Hij was in februari met 53 procent van de stemmen gekozen. De succesvolle ondernemer en zoon van een immigrant uit Bethlehem en een Salvadoraanse is met zijn 37 jaar het jongste staatshoofd van Latijns-Amerika.

Tweepartijensysteem

Zijn verkiezing doorbrak het tweepartijensysteem dat El Salvador sinds de burgeroorlog in de jaren ’80 kent. Anders dan zijn ambtsvoorgangers is Bukele lid van de conservatieve ARENA noch de voormalige guerrilla-organisatie FMLN. De burgemeester van de hoofdstad San Salvador is daarentegen verbonden aan de economisch-liberale GANA-partij.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Maras

Binnenlands zijn de als ‘Maras’ bekend staande bendes – hoofdverantwoordelijk voor het feit dat het land momenteel het hoogste moordcijfer ter wereld heeft – het grootste probleem. Dit stimuleert ook de illegale immigratie naar de Verenigde Staten.

Op koers van Washington

Hoewel qua buitenlandbeleid onervaren, heeft Bukele al vroeg stelling betrokken. Hij steunt grotendeels Washingtons koers. Hij noemde Nicolás Maduro een dictator en nodigde de linkse leiders van buurlanden Nicaragua en Honduras, Daniel Ortega en Juan Orlando Hernández uitdrukkelijk niet uit voor zijn installatie. Opvallend genoeg waren de vice-premier van Cuba, Gladys Bejerano en Bolivia’s Evo Morales wel welkom.

Diplomatieke betrekkingen met China

Onder zijn voorganger nam El Salvador in augustus 2018 diplomatieke betrekkingen op met de Volksrepubliek China. Bukele staat daar echter zeer kritisch tegenover. Washington reageerde destijds fel op de plotselinge diplomatieke afwending van de Republiek China (Taiwan) en stelde dat dit ook de verhouding tussen El Salvador en de VS zou beïnvloeden. Nadat eerder reeds Panama en de Dominicaanse Republiek hun diplomatieke banden van Taipei naar Peking verlegden, lijkt het Witte Huis een domino-effect in Centraal-Amerika te willen voorkomen.

Ofschoon Bukele een uitnodiging voor een bezoek aan het vasteland van China afwees, lijkt het onwaarschijnlijk dat zijn land nu ineens weer officiële betrekkingen met Taipei aangaat. Gezien zijn grillige karakter en de toenemend anti-Chinese politiek van de VS is het echter ook niet uit te sluiten. Bij Bukeles installatie was uit China alleen vice-minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang aanwezig.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.