De Brexit moet voor eind oktober 2019 plaatsvinden. Als het Verenigd Koninkrijk en de EU voor die tijd geen deal weten te sluiten, kan het tot een zogenoemde harde Brexit komen.

Sommige voorstanders van de Brexit zien een vertrek uit de EU zonder akkoord zelfs als verkieslijk. Zo zou het Verenigd Koninkrijk namelijk zonder lange overgangstermijnen vrijhandelsakkoorden met niet-EU-landen kunnen sluiten. Zij voeren vaak als argument aan dat bij mislukken van de uittredingsonderhandelingen automatisch de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zullen gelden.

Boris Johnson favoriet om Theresa May op te volgen

Harde Brexit

Van de WTO zijn 164 staten lid, waaronder alle EU-lidstaten. Ook in het geval van de WTO moet de regering in Londen echter rekening houden met langere onderhandelingen. “Het zal niet het einde van de wereld zijn, in die zin dat de handel zou stoppen en alles in zou storten, stelt directeur-generaal van de WTO Roberto Azevedo tegenover de BBC. “Het zal echter ook geen walk in the park worden”, vult de Braziliaan aan.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Opnieuw onderhandelen

De WTO-regels vormen daadwerkelijk een soort vangnet voor de Britse buitenlandse handel, zoals voorstanders van een No-Deal-Brexit stellen. Maar met de afhankelijkheid van de WTO neemt ook het aantal actoren dat invloed op de onderhandelingen uit kan oefenen toe. Het Verenigd Koninkrijk werd tot nog toe door de EU vertegenwoordigd bij de WTO. Als de Britten uit de EU stappen, geldt voor hen niet meer het raamwerk dat de EU en de WTO afgesloten hebben. Derhalve zal de status van het Verenigd Koninkrijk in onderhandelingen opnieuw geregeld moeten worden. Onder andere moet men de markttoegangsafspraken beschrijven. Hierbij schuift de EU weer aan. Maar ook alle andere WTO-lidstaten moeten instemmen.

Tariefcontingenten

Voor Londen kan vooral de kwestie van de tariefcontingenten nog veel compromisbereidheid vereisen. Daarbij gaat het om invoerhoeveelheden die onder een gunstiger tarief of heffingsvrij ingevoerd kunnen worden. De Britten en de EU kwamen reeds een opdeling van de huidige gemeenschappelijke invoercontingenten overeen.

Landbouwexport

Enkele andere WTO-lidstaten lijken de nieuwe onderhandelingen echter ook als kans te zien om met name hun landbouwexport naar Europa te vergroten. Afgelopen herfst informeerde de Britse minister van Handel Liam Fox het parlement reeds hierover. Een aantal landen steunt de voorgenomen opdeling van de contingenten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk mogelijk niet.

Compensatie

Men verwacht echter schijnbaar niet alleen van de Britten tegemoetkoming. Volgens een bericht van Bloomberg uit november 2018 verwacht een tiental staten met grote landbouwexport ook van de EU compensatie voor eventueel verlies aan handel. Daaronder zijn economische zwaargewichten als de VS en China.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.