Vorige week stemde de Eerste Kamer in met het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Maar was die associatie van Oekraïne met de EU niet de opstap naar de crisis die uiteindelijk uitliep op een staatsgreep en een nog altijd voortdurende burgeroorlog in het oosten van Oekraïne? Bovendien is een associatie vaak een opstap naar volwaardig EU-lidmaatschap gebleken. De huidige politieke leiding in Oekraïne ziet het in ieder geval ook graag zo.

De Europese integratie is ons steeds als een vredesproject verkocht, maar intussen neemt de gestage uitbreiding van de EU eerder offensieve vormen aan. Het mag dan ook niet verwonderen dat het tot burgeroorlog in het Don-bekken geleid heeft.

Maar valt de associatie van Oekraïne met de Europese Unie – en uiteindelijk dat volwaardige EU-lidmaatschap – nog wel tegen te houden? De zaak is toch allang beklonken? Dat zou je inderdaad denken. De lidstaten moeten er weliswaar nog mee instemmen, maar dat lijkt een formaliteit. Hoewel veel woordvoerders van diverse partijen in de Eerste Kamer veel problemen zien in Oekraïne, werd de associatie niet werkelijk ter discussie gesteld. Het gaat trouwens ook om eenzelfde associatie van Moldavië en Georgië met de Europese Unie. Stuk voor stuk landen met onopgeloste conflicten. Georgië ligt zelfs niet op het Europese continent, zodat je je af kunt vragen wat de EU daar eigenlijk te zoeken heeft.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Het Burgercomité-EU ziet echter nog een kans om het associatieverdrag tegen te houden. Sinds kort is er namelijk een wet van kracht geworden die voorziet in de mogelijkheid voor burgers om een correctief referendum aan te vragen. Met zo’n correctief referendum kan de bevolking een politiek besluit tegen houden. Het heeft nog wel wat voeten in de aarde. Eerst moeten er 10.000 mensen een inleidend verzoek indienen bij de Kiesraad en vervolgens moeten binnen een bepaalde termijn 300.000 handtekeningen verzameld worden. Het is het proberen echter meer dan waard. GeenPeil doet ook mee, dus misschien lukt het nog wel ook. Het Burgercomité-EU toont zich in ieder geval strijdbaar en daar kun je alleen maar bewondering voor hebben.

Meer informatie over hoe een en ander precies in zijn werk gaat, is hier te vinden: http://www.burgercomite-eu.nl/raadgevend-referendum/

banner-referendum

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.