Toen het geld opkwam, was het lange tijd zo dat de nominale waarde van een geldstuk gelijk was aan de intrinsieke waarde van het bewuste stukje zilver of goud. Degenen die het alleenrecht hadden om geld te slaan, ontdekten echter al snel dat geld macht is en dat ze rijk konden worden door minder zilver te gebruiken voor munten die nominaal dezelfde waarde hadden als de eerdere, zo ontstond de sleischat – en mettertijd de inflatie. Daar gaat je goeie geld!

In onze tijd geldt nog altijd dat geld macht is. We zien dat bijvoorbeeld aan het feit dat de Verenigde Staten er alles aan doen om de dollar te handhaven als internationale reserve- en handelsmunt. Maar zoals iedere munt een keerzijde heeft, denken opkomende wereldmachten er steeds weer over na hoe ze deze positie van de dollar kunnen verzwakken. Zo willen landen als Rusland, China, Iran en Turkije onderling meer handel drijven in hun eigen valuta en wil ook de Europese Unie in het handelsverkeer met Rusland van de dollar afstappen. Eerder kwam het de Libische leider Muammar al Khadaffi duur te staan dat hij een goud-dinar in wilde voeren, waarmee hij eerst zijn eigen land en daarna het hele Afrikaanse continent aan de macht van de petrodollar en het internationale bankwezen wilde onttrekken.

Geld is macht en wie het geld beheerst heeft dus macht in handen. Sommige mensen moeten niets van macht hebben en keren zich dus ook van het geld af. Terwijl anderen zich onder het motto ‘power to the people’ afvragen hoe we als burgers weer greep kunnen krijgen op ons geld.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Want er wordt wat gesold met ons geld. Aanhoudend lage rente en voortdurende inflatie doen spaarders omzien naar alternatieven. Ondertussen wordt het steeds lastiger om handje contantje te betalen en harkt de staat via belasting op belasting steeds meer van het zuurverdiende geld van de burgers binnen.

Al deze onderwerpen en meer komen aan bod in de tweede editie van De Andere Krant over het thema geld, waarin mensen met verschillende achtergronden en invalshoeken en van uiteenlopende politieke kleur aan het woord komen over verschillende financiële, numismatische en pecuniaire kwesties. Die krant is gedrukt en klaar om verspreid te worden. Ook daarvoor is geld nodig, en inzet; voor niets gaat de zon op, niet waar? Meer informatie hierover is te vinden op de website van De Andere Krant. De vorige keer is het ook gelukt, met de eerste editie van De Andere Krant, over Rusland. Ook nu is het weer een mooie krant geworden, waaraan Novini een bijdrage heeft mogen leveren. Dat het maar weer de nodige reuring mag veroorzaken!

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.