De Franse president heeft weer zijn zin gekregen. Eerder loodste hij al een voor hem gunstige verdeling van de topposities binnen de EU (Von der Leyen, Michel, Lagarde) door Europese Raad en Parlement. Maar nu wist hij ook in de nominatie voor Lagardes opvolger bij het Internationaal Monetair Fonds zijn zin door te zetten. De EU nomineerde niet de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, zoals de Duitse regering wilde, maar de Bulgaarse Kristalina Georgieva. 

Macron wilde beslist dat iemand uit Oost-Europa het IMF zou gaan leiden. Het is een soort goedmakertje voor het feit dat politici uit het oosten van de EU in de verdeling van de topposities van de EU werden overgeslagen.

Georgieva werd eerder genoemd als voorzitter Europese Commissie

Kristalina Georgieva is sinds 2017 directeur van de Wereldbank en was eerder dit jaar enkele maanden interim-voorzitter. Eerder werd ze genoemd als mogelijk voorzitter van de Europese Commissie. Maar die post ging uiteindelijk naar Ursula von der Leyen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Ook Buitenlandbeleid EU en leiding VN gingen aan haar voorbij

Het was niet de eerste keer dat Georgieva gepasseerd werd. In 2014 was ze in de running als mogelijke Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid van de EU. Maar die post ging uiteindelijk naar de Italiaanse Mogherini. En in 2016 verloor ze de race om de positie van secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Want dat werd Ban Ki-moon. Tijdens die race was er nog veel te doen over de vraag of Georgieva niet in haar werktijd voor de Europese Commissie campagne aan het voeren was.

Leiding IMF als troostpleister

De leiding van het IMF zou voor de in Sofia opgeleide en aan de elite-universiteiten van Yale en Harvard docerende econome met ander woorden een troostpleister zijn. Bovendien voldoet ze strikt genomen niet eens aan alle voorwaarden. Komende dinsdag wordt ze namelijk 66. Voor de positie van IMF-directeur geldt echter dat je er formeel niet na je 65e aan mag beginnen. Het is echter sinds de conferentie van Bretton Woods een ongeschreven regel dat de Wereldbank een Amerikaanse directeur heeft en het IMF een Europese. Georgieva hoeft dus niet te vrezen dat er opnieuw een post aan haar voorbij gaat.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.