De vanuit Syrië afgeschoten mortiergranaat die in oktober 2012 vijf Turken doodde en de aanleiding vormde voor de NAVO om Amerikaans, Duits en Nederlands ‘Patriot’-luchtafweergeschut in de Turkse grensregio te stationeren was afkomstig van de NAVO, dat komt naar voren uit een kort bericht in een Oostenrijks defensieblad. Het lijkt erop dat Turkije wapens en munitie aan rebellen in Syrië heeft geleverd, andere NAVO-lidstaten moeten hiervan op de hoogte zijn geweest, aldus het tijdschrift ‘Der Soldat’. Dit is vervolgens onder andere gebruikt om een aanleiding te creëren voor de stationering van Patriots in het oosten van Turkije aan de grens met Syrië.

De herkomst van de granaten werd niet eerst onderzocht, maar werd vrijwel onmiddellijk aan het Syrische regeringsleger toegeschreven, waarop Turkije bombardementen op militaire doelen in Syrië uitvoerde. Daarnaast leidde het voorval ertoe dat het Turkse parlement de regering machtigde om naar eigen bevind van zaken militaire operaties in Syrië uit te laten voeren.

De Patriots kunnen evenwel niets uitvoeren tegen mortiergranaten, wel kunnen ze gebruikt worden tegen vliegtuigen en ballistische raketten. Het luchtafweergeschut beschikt verder over een sterke radar waarmee een gebied met een straal van 150 km in de gaten gehouden kan worden. De stationering van de Patriots levert daarmee de technische voorwaarde om op enig moment een zone in te stellen waar een vliegverbod geldt. Momenteel is hier nog geen sprake van, maar de Turkse regering heeft hier meermaals op aangedrongen. Een vergelijkbare no-flyzone werd bijvoorbeeld in Libië ingesteld.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Intussen rept niemand meer over het voorval van de mortiergranaat die in het Turkse plaatsje Akcakale vijf mensen om het leven bracht en de aanleiding voor de plaatsing van de Patriots vormde. Turkse onderzoeksjournalisten hebben echter van begin af aan twijfels geuit over de officiële toedracht. Zo berichtte de Turkse krant Yurt al enkele dagen na de mortieraanval dat aan de hand van de belettering van de mortiergranaten is vastgesteld dat ze van NAVO-herkomst zijn. Aangezien het Syrische leger niet over NAVO-wapens beschikt, ligt het voor de hand dat de granaten van de rebellen afkomstig waren. Deze berichten zijn echter nooit in Westerse media doorgedrongen.

soldat-zitatNu wordt dit echter wel gemeld door een tijdschrift dat onder verantwoordelijkheid van het Oostenrijkse ministerie van Defensie wordt uitgegeven (Der Soldat, 1/2013). Oostenrijk is geen NAVO-lidstaat.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.