Het Britse Conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg wil een harde Brexit en is de scherpste tegenspeler van premier Theresa May.

Eerder vond een stemming over het vertrouwen in May als partijleider niet genoeg steun, maar nu dan toch. Zo’n stemming wordt gehouden wanneer 48 Conservatieve parlementsleden de motie ondersteunen.

Onderhandelingen

May wil het Verenigd Koninkrijk ondanks het aanstaande vertrek uit de Europese Unie onder andere aan de Europese gemeenschappelijke markt en de douane-unie aansluiting laten houden. Critici verwijten de regeringsleider bij de onderhandelingen met Brussel teveel compromissen te hebben gesloten. Rees-Mogg is inmiddels uitgegroeid tot hun woordvoerder. “Het Brexit-akkoord van premier May maakt de beloften uit het Conservatieve manifest niet waar”, aldus Rees-Mogg, die hardop over een leiderschapswissel nadacht.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Hardliners

De alumnus van de universiteit van Oxford is een echte tacticus. Hij leidt de European Research Group – een financieel sterke groep die een harde Brexit voorstaat. Velen vermoeden dat Rees-Mogg zelf het premierschap op het oog heeft. Rees-Mogg werd in North East Somerset in het Britse parlement gekozen en geldt als vertegenwoordiger van de bovenlaag. Hij is overigens ook een vermogend man.

Geduld

Toen hij er niet direct in slaagde genoeg steun voor een vertrouwensstemming over Mays leiderschap te verzamelen, stelde hij: “We wachten het af. Politiek is een spel waar je geduld voor nodig hebt.” Inmiddels is zijn geduld beloond.

Onzekerheid

Vanavond wordt er gestemd. De toekomst van de regering May is daarmee onzeker. De aanhangers van de premier verwijten hun partijcollega’s dat ze in een moeilijke situatie door hun poging May ten val te brengen onzekerheid creëren. Maar onzekerheid hoort erbij in de politiek. Als May wordt weggestemd is de vraag wie haar opvolgt als partijleider natuurlijk vers twee.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.