Groot-Brittannië lijkt vastberaden zich nog meer in te spannen in de propagandaoorlog tegen Rusland dan voorheen. Dat zagen we recent in de Skripal-affaire, die tegelijk een zeker gebrek aan professionaliteit blootlegde. 

Gebreken als deze moeten nu schijnbaar uitgebannen worden. Onder andere tot dat doel moet een nieuwe instelling dienen die de naam ‘Integrity Initiative’ draagt. Pas onlangs was er in verband met de Skripal-affaire van deze organisatie sprake. Eigenlijk was het initiatief namelijk geheim. Dat het überhaupt in de openbaarheid kwam was op zich weer een kinderziekte.

Een aanslag op de zenuwen van de Britten

Anonymous

Eind vorig jaar kwam de hackergroep ‘Anonymous’ namelijk met een omvangrijke verzameling documenten van de actie naar buiten op internet. Daaronder was informatie over de financiering, de vorming van regionale centra en de politieke doelstellingen. Daarop heeft zich meteen een groep Britse wetenschappers onder leiding van de journalistiek-professor Piers Robinson eraan gezet het materiaal te ordenen en te analyseren.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


‘Desinformatie’

De dragende krachten zullen er echter wel voor zorgen dat er niet al te wijd ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Die dragende krachten zijn het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, de NAVO en het sociale netwerk Facebook. Deze drie hebben zich, op Brits initiatief, ten doel gesteld overal, maar met name in Europa, invloedrijke persoonlijkheden aan te werven om zich aan te sluiten bij de  anti-Russische propaganda. Zo noemt men het uiteraard niet. Het gaat onder het mom van “strijd tegen Russische desinformatie”. ‘Desinformatie’ is in deze context alles wat men niet graag hoort, ongeacht het waarheidsgehalte.

Financiering

Wat de financiering van het initiatief aangaat, beloopt de begroting 2,6 miljoen pond per jaar, dat is ongeveer 3 miljoen euro. Het leeuwendeel daarvan komt van de initiatiefnemer, het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder nemen ook de NAVO, het Amerikaanse State Department en het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken deel. De bijdrage van 100.000 pond die Facebook levert, staat onder het kopje “Onderzoek en Vorming”. Met deze 100.000 pond is overigens niet de gehele rol van Facebook beschreven. Het netwerk werkt namelijk nauw met een een ‘Digital Forensic Research Lab’ samen. Dat is een digitale analyse-afdeling van de Atlantic Council. Deze Amerikaanse denktank stelt zich ten doel “constructieve Amerikaanse leiding en engagement in internationale aangelegenheden op basis van de centrale rol van de Atlantische gemeenschap bij de aanpak van de internationale uitdagingen van de 21e eeuw” te bevorderen.

Facebook

Rusland loopt daarbij natuurlijk voor de voeten, zoals een actueel voorbeeld laat zien. Alleen al op 17 januari heeft Facebook volgens zeggen van de Atlantic Council in Armenië, Georgië en de Baltische staten 289 pagina’s en 75 accounts geblokkeerd. Als reden werd aangegeven dat de auteurs van de pagina’s zich teveel op berichten van Sputnik hadden gebaseerd. Zoals gezegd – over het waarheidsgehalte gaat het hier niet, maar om het loutere feit dat de bron Russisch is.

Ook het Integrity Initiative heeft volgens een van de uitgelekte documenten een “forensisch platform voor het volgen van Russische invloed” ingericht. Deze zou nog sneller moeten werken dan het Research Lab van de Atlantic Council.

Andere Europese landen

Het Integrity Initiative is momenteel niet alleen bezig om onwelgevallige berichten uit het net te wissen, maar ook om naast het Britse nog centra in andere Europese landen op te bouwen. Dat het initiatief deels uit kringen van inlichtingendiensten, met name MI6, voortkomt, zal de werkwijze stempelen.

De Rusland toch al vijandig gezinde berichtgeving en becommentariëring in de mainstream media in diverse Europese landen zal nog consequenter worden. Ondertussen is de vraag of politiek geïnteresseerde burgers in die landen door diezelfde media ooit geïnformeerd zullen worden over het werk van het Integrity Initiative. Of zijn ze daarvoor ironisch genoeg dan weer op zogenaamde ‘Russische desinformatie’ aangewezen?

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.