Uit peilingen komt al enige tijd naar voren dat Marine Le Pen waarschijnlijk doorgaat naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen maar het daarin af moet leggen tegen Emmanuel Macron. Toch is centrumlinks naarstig bezig kiezers te mobiliseren om een overwinning van Marine Le Pen te voorkomen. Wat zit daar achter?

Oud-premier Manuel Valls heeft vorige week zijn steun uitgesproken voor presidentskandidaat Emmanuel Macron, in plaats van voor Benoit Hamon van zijn eigen Parti Socialiste. Valls stelde daarmee te willen voorkomen dat Marine Le Pen wint.

De kansen van Hamon om de tweede ronde te bereiken zijn gering, terwijl PS-dissident Macron momenteel de peilingen aanvoert. Maar de sociaaldemocraat moet niet alleen de links-liberaal Macron voor laten gaan, ook op de linkerflank wordt hij voorbijgestreefd, en wel door Jean-Luc Mélenchon. Ook Mélenchon haalt waarschijnlijk de tweede ronde niet, maar zal met momenteel 15 procent in de peilingen wel een respectabel aantal stemmen weten te verzamelen in de eerste ronde.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


In de tweede ronde lijkt het haast onvermijdelijk tussen Macron en Marine Le Pen te gaan. Het gaat dan niet, zoals doorgaans in de Franse presidentsverkiezingen, om een strijd tussen ‘links’ en ‘rechts’, maar om een strijd tussen een ex-bankier, een kosmopolitische, eurofiele globalist enerzijds en anderzijds een nationalist die zich opwerpt als kandidaat voor hen die de wrange vruchten van het globalisme en de Europese integratie plukken.

De cruciale vraag is echter wat de kiezers die in de eerste ronde niet voor Macron of Le Pen hebben gekozen in de tweede ronde zullen doen. Macron en Le Pen schommelen in de peilingen allebei rond een kwart van de stemmen in de eerste ronde.

De kiezers van Mélenchon, die op opmerkelijk veel vlakken een vergelijkbaar standpunt inneemt als Le Pen, zullen zich er allicht niet toe kunnen zetten op Le Pen te stemmen in de tweede ronde. Het is echter sterk de vraag of ze wel uit hun stoel komen om Macron aan een overwinning te helpen.

Wie daarbij bedenkt dat uit peilingen steevast naar voren komt dat de kiezers van Le Pen het meest vastberaden zijn, ziet hoe zij – ondanks de peilingen die een overwinning voor Macron aangeven – toch de verkiezingen zou kunnen winnen, namelijk door een lage opkomst in de tweede ronde.

De globalisten zijn zich hiervan echter ook bewust en proberen daarom zoveel mogelijk anti-Le Pen-stemming te creëren en Macron voor te stellen als een idealist die het slachtoffer zou zijn van fake news en wat dies meer zij. Want om een overwinning van Macron op Le Pen in de tweede ronde veilig te stellen, moet een aanzienlijk deel van de kiezers van Hamon en de centrumrechtse kandidaat Fillon gemobiliseerd worden om in de tweede ronde op Macron te stemmen. Als zij ervoor kiezen om weliswaar hun stem niet aan Le Pen te geven maar ook niet aan Macron, kan die laatste niet zeker zijn van een overwinning. De kans dat Le Pen Macron verslaat is gering, maar reëel genoeg om onrust te scheppen in het globalistische kamp, zij zullen er tot de tweede ronde op 7 mei alles aan doen om kiezers te mobiliseren voor een anti-Le Pen-stem.

Lees ook: Wie het ook wordt, Frankrijk krijgt een zwakke president

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.