Vanwege gebrek aan bewijs heft het Hof van Justitie van de Europese Unie de financiële sancties tegen de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zijn zoon Alexander op. 

Destijds bracht een staatsgreep in het kader van de Euromaidan-revolutie de toenmalige president van Oekraïne ten val. Daarop stelde de Europese Unie sancties tegen hem in. Men beschuldige Janoekovitsj van het verduisteren van geld uit de Oekraïense staatskas en van mensenrechtenschendingen.

Euromaidan nadat Janoekovitsj afzag van associatieverdrag EU

Aanleiding voor de Euromaidan-revolutie was onder andere dat Janoekovitsj na onderhandelingen over een associatieverdrag met de Europese Unie, uiteindelijk vooralsnog van zo’n verdrag af wilde zien. Janoekovitsj was namelijk van oordeel dat het associatieverdrag in zijn toenmalige vorm niet in het belang van Oekraïne was. De president en partijleider van de Partij van de Regio’s was zich er van bewust dat veel industrie in het oosten van het land sterk verweven is met de Russische. Door een exclusief associatieverdrag met de EU zou een groot deel van de Oekraïense industrie onder druk komen te staan.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Geen onafhankelijke bewijzen tegen Janoekovitsj

Maar het Hof van Justitie van de EU heeft nu moeten constateren dat er geen onafhankelijke bewijzen voor deze beschuldigingen voorliggen. Derhalve besloot het Hof onlangs om de sancties tegen de naar Rusland uitgeweken oud-president en zijn zoon op te heffen.

Sancties keer op keer verlengd

Zoals bekend verlengt de Raad van regeringsleiders van de EU de sancties sinds 2014 steeds weer. Zodoende blijven Janoekovitsj en zijn zoon ook in de toekomst op de sanctielijst staan.

Het in Luxemburg (stad) gevestigde Hof van Justitie is de hoogste rechterlijke instantie van de EU. Overigens niet te verwarren met het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.