Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie doet de Conservatieve Partij van premier Theresa May goed pijn. Een hele lading politici is er al aan versleten. 

Nadat in juli de ministers vanwege de omstreden Brexit-plannen al in scharen Mays kabinet verlieten, was er onlangs een nieuwe vertrekgolf. Omdat hij het door May uitonderhandelde verdrag met de EU zelf niet te zien gekregen had voor het naar buiten kwam en zich zodoende in het pak genaaid voelde, legde zelfs Brexit-minister Dominic Raab zijn ambt neer.

Sloofje

De nieuwe Brexit-minister is Stephen Barclay, die tot nu toe staatssecretaris in het ministerie van Volksgezondheid was. De 46-jarige jurist is na Raab en David Davis, die in juli de handdoek in de ring wierp, het derde hoofd van het ministerie voor het Vertrek uit de Europese Unie. Veel te zeggen heeft Barclay als Brexit-minister overigens niet. De onderhandelingen heeft May als premier naar zich toe getrokken. Barclay is slechts verantwoordelijk voor de binnenlandse uitvoering van Mays afspraken.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De zoon van een vakbondsman is zelf voorstander van de Brexit. Na zijn studie in Cambridge werkte hij in eerste instantie als jurist in het financiële centrum van Londen, onder andere bij de financiële toezichthouder en in de witwas-afdeling van de – toevallig gelijknamige – Barclays Bank. Sinds 2010 zit hij in het Britse parlement en heeft zich tijdens Mays ambtsperiode als premier nooit tegen haar gekeerd.

Mays positie op het spel

Daarvoor wordt hij nu met een ministerspost beloond, die hij al snel weer kwijt zou kunnen zijn. Want als May over de douane-unie van de EU met Noord-Ierland niet opnieuw gaat onderhandelen, willen eurosceptische rebellen in de Conservatieve Partij de premier nog in december door middel van een motie van wantrouwen ten val brengen. Als ze daarin slagen, zijn Barclays dagen als minister natuurlijk ook geteld.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.