Een hoge ambtenaar van de Amerikaanse regering maakte onlangs bekend dat Washington niet voornemens is hypersone raketten in Rusland te kopen. Wat op het eerste oog als een 1-aprilgrap over kan komen, is ten eerste waar en heeft ten tweede een concrete achtergrond.

Als men in het oog houdt dat de VS zich jarenlang genoodzaakt zagen om met de RD-180 in Rusland motoren voor ruimtevaartraketten te kopen, omdat ze die zelf destijds niet ontwikkelen konden, dan komt het al niet zo twijfelachtig meer voor dat de VS ook hypersone raketten van Rusland zouden kunnen kopen. Momenteel zijn de VS nog altijd op de Russische ruimtevaart aangewezen als ze een missie naar het internationale ruimtestation ISS willen sturen. De voorstelling van een technisch achtergebleven Rusland is dan ook een product van westerse propaganda en wensdenken en heeft met de werkelijkheid weinig te maken.

Gesprek van Poetin en Trump over hypersone raketten

De mogelijkheid dat de VS Russische hypersone wapens zouden kopen, is te herleiden tot de ontmoeting van de staatshoofden Vladimir Poetin en Donald Trump tijdens de G20-top in Osaka eind juni. Destijds ging het onder andere om de vraag hoe moderne Russische wapens in het kader van gemeenschappelijke afspraken over wapenbeheersing te vatten zijn. De moeilijkheid is dat het hierbij om systemen gaat waarvoor in de VS geen equivalent is. Derhalve is Washington inmiddels met het oog op een nieuw wapenbeheersingsverdrag met het voorstel gekomen dat alle nieuwe Russische wapens onder een overeen te komen verbod zouden moeten vallen. Moskou stelde als tegenzet voor dat de VS dergelijke wapens in Rusland zou kunnen kopen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


VS hopen Russische hypersone raketten uit te schakelen met verdrag

De VS wezen dit aanbod af en hopen nog altijd met een nieuw verdrag de vernietiging van de Russische wapens te bewerkstelligen, om ondertussen heimelijk en in schending van hetzelfde verdrag dergelijke wapens te ontwikkelen. Zoals ze eerder bij het INF-verdrag over middellange afstandsraketten deden. Er zou “weinig reden” zijn om het Russische aanbod aan te nemen, omdat men een “comparatief voordeel op dit gebied” zou hebben. Een bewering die eenvoudig weg niet klopt. In plaats van het beweerde voordeel heeft Pentagon slechts de hoop om tegen 2021 hypersone wapens ontwikkeld te hebben. Hiertoe werden in 2018 meerdere programma’s samengevoegd. Leger en marine werken aan het Advanced Hypersonic Weapon (AHW), de luchtmacht ontwikkelt een Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW). Ten slotte is er dan een derde project, het zogeheten ‘Prompt Global Strike’-programma.

Poetins aanbod aan Trump

Poetin stelde tijdens de plenaire zitting van het Internationale Economische Forum van St.-Petersburg (SPIEF): “Ik zei tegen Donald (Trump): Wil je dat we je (dergelijke wapens) verkopen? Daarmee kunnen we alles in balans brengen. Waarom zou je geld uitgeven (voor de ontwikkeling), als wij dat al gedaan hebben? We zouden daarvoor van de VS iets terug kunnen krijgen, zonder onze veiligheid op het spel te zetten, en bovendien een balans scheppen.” Trump wees het aanbod af met als motivering dat de Amerikanen binnenkort zelf dergelijke wapens zouden maken.

Amerikanen testen hypersone raket

Sindsdien hebben de VS daadwerkelijk hun hypersone raket AGM-183A voor het eerst getest. Dit gebeurde vanuit een Boeing B-52 ‘Stratofortress’, een vliegtuig dat uit 1952 stamt. Dit wapen zou in 2022 beschikbaar moeten komen voor de troepen en de tegenhanger moeten worden van de Russische hypersone raket Ch-472 ‘Kinzjal’ (Dolk), die Russische troepen reeds ter beschikking staat.

Nog geen inzetbare hypersone raketten

Ondanks budgetten van miljarden hebben de Amerikanen met andere woorden in tegenstelling tot de Russen nog geen systeem zover kunnen ontwikkelen dat het inzetbaar is. De AGM-183A kan weliswaar in de stratosfeer zeer hoge snelheden bereiken, maar het ontbreekt aan een betrouwbaar geleidingssysteem om de springlading het gewenste doel te laten treffen. De Russische Kinzjal-raket wordt door een onderscheppingsvliegtuig van het type Mikojan-Goerevitsj MiG-31K gedragen, die zelf tweeënhalf maal de snelheid van het geluid kan bereiken. Ten gevolge van zijn snelheid is de Kinzjal voor iedere radar onzichtbaar. Ze is tijdens de vlucht manoeuvreerbaar en treft op meer dan 1000 kilometer doel. Een andere reeds inzetbaar systeem is op en tegen schepen inzetbare hypersone geleide wapen Zirkon met meer dan tien keer de snelheid van het geluid. Hiertegen bestaat nog geen afweermiddel.

China volgt ontwikkelingen nauwlettend

De voortgang aan beide zijden wordt nauwlettend gevolgd, met name door de Chinezen. Het in Peking gebaseerde vakportaal Sohu schrijft: “Hoewel Amerika lang voor Rusland met de ontwikkeling van hypersone wapens begon, al aan het eind van de 20e eeuw, hebben de Amerikanen geen bijzondere successen geboekt op dit gebied.” Het beste voorbeeld voor de voorsprong van de Russen is volgens hen de gevechtsmodule Avangard, waarmee ieder raketschild te doorbreken zou zijn. De realistische Amerikaanse deskundige luchtmachtgeneraal John Hyten, commandant van het US Strategic Command, zegt dat de VS niet over effectieve afweersystemen tegen Russische of Chinese hypersone wapens beschikken.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.