Volgens Trouw-correspondent Sander Becker staan de Piraten klaar om IJsland te gaan leiden. De Piratenpartij zou aan kop gaan in de peilingen en de liberaal-conservatieve Onafhankelijkheidspartij, die het eiland op de Mid-Atlantische Rug nu nog samen met de agrarisch-liberale Progressieve Partij regeert, achter zich laten.

Vandaag vinden er op IJsland inderdaad parlementsverkiezingen plaats, maar de peiling waarop Becker zich lijkt te baseren is een week geleden al gepubliceerd. Sindsdien zijn er vijf verschillende recentere peilingen gepubliceerd, inclusief een peiling door hetzelfde bureau, waarin de Onafhankelijkheidspartij weer aan kop ging. De kans dat de Piraten de verkiezingen winnen is dus aanzienlijk geringer dan je op basis van het stuk van Trouw zou verwachten.

Ondanks dat de Piraten de verkiezingen dus waarschijnlijk niet zullen winnen, is het wel denkbaar dat ze de volgende regering zullen leiden. De huidige coalitiepartner van de Onafhankelijkheidspartij staat er door onthullingen uit de Panama Papers, die de toenmalige partijleider en premier Sigmundur Gunnlaugson ertoe drongen af te treden, namelijk slecht voor in de peilingen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De Progressieve Partij was in 2013 nog de grote winnaar van de verkiezingen, waardoor de twee eurosceptische partijen samen een regering konden vormen en de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie formeel af konden breken.

De onthullingen van de Panama Papers kwamen voorstanders van aansluiting van IJsland bij de Europese Unie dan ook erg goed uit. De Piratenpartij maakt wel wat voorbehouden, zoals dat er eerst een referendum over gehouden moet worden, maar is in essentie voor EU-lidmaatschap.

Intussen wordt er ook op andere manieren alles aan gedaan om de duidelijke afbreking van de toenadering tot de EU ongedaan te maken. Zo heeft een klein groepje eurofiele liberalen zich van de Onafhankelijkheidspartij afgesplitst om met een nieuwe partij ‘Herleving’ aan de verkiezingen deel te nemen. Desondanks is de eurosceptische centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij in de meeste peilingen de grootste partij.

Er is echter een grote kans dat de partij de verkiezingen wel wint, maar geen regeringsmeerderheid kan vinden. In zo’n geval kan het gebeuren dat de Piraten toch de regering mogen vormen. Daarvoor zullen ze dan echter aan één coalitiepartner niet genoeg hebben, tenzij ze met de eurosceptische Links-Groene Beweging in zee gaan. Een mogelijk alternatief is dat de Piraten met diverse kleine eurofiele partijen in zee gaan. Een en ander is echter moeilijk te voorspellen omdat de zetelverdeling samenhangt met de vraag hoeveel partijen er over de kiesdrempel van vijf procent komen.

IJsland maakt momenteel deel uit van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA) en als zodanig van de Europese Economische Ruimte. De Onafhankelijkheidspartij, die warme banden met de Britse Conservatieven onderhoudt, heeft een positieve grondhouding tegenover eventuele toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de EFTA.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.